Toamna arăbească doboară încă un dictator (VIDEO)

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 27 noiembrie 2011 14 afişări

După ce manifestaţiile din Egipt soldate cu morţi şi răniţi au forţat guvernul militar provizoriu să predea puterea către un guvern civil, revoltele din Orient au provocat în această săptămână căderea încă unui regim autoritar care se menţinuse la putere timp de decenii.

Preşedintele Yemenului, Ali Abdullah Saleh, a acceptat să-şi dea demisia, după 33 de ani în care a condus ţara, dând astfel satisfacţie răscoalei populare care durează de luni de zile. Saleh a acceptat să-i predea puterea vicepreşedintelui Abed Rabbo Mansour Hadi, urmând ca în termen de 90 de zile să fie organizate alegeri prezidenţiale anticipate.

Acordul este rodul iniţiativelor diplomatice ale SUA şi ale Arabiei Saudite şi îi oferă lui Saleh imunitate în faţa justiţiei, ceea ce i-a dezamăgit însă pe protestatarii yemeniţi. Imunitatea oferită este o răsplată pentru rolul lui Saleh de aliat important al Washingtonului în lupta împotriva Al-Qaida, instalată puternic în Yemen. Confruntat cu revoltele populare, Saleh a refuzat iniţial, la 29 iunie, să semneze un plan de ieşire din criză propus de SUA şi monarhiile arabe din Golful Persic. Acest plan prevedea formarea de către opozanţi a unui guvern de reconciliere şi demisia cel târziu într-o lună a lui Saleh, în schimbul garantării imunităţii pentru el şi rudele sale, toate acestea urmând să se încheie cu alegeri prezidenţiale organizate în decurs de 60 de zile.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/toamna-arabeasca-doboara-inca-un-dictator-video-9010678
9010678
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.