Tişe: Fac plângere penală împotriva lui Ponta şi a Corpului de Control pentru abuz

Autor: Adina Oşan, Vasile Magradean Postat la 08 noiembrie 2014 39 afişări

Fostul preşedinte al CJ Cluj Alin Tişe spune că va depune plângere penală pentru abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional organizat împotriva lui Victor Ponta şi a Corpului de Control al premierului, după acţiunea de la Cluj Arena, acuzând că este vorba despre un "control politic".

Alin Tişe a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că premierul Victor Ponta uzează de "practici securistice", iar controlul la Cluj Arena arată "o escrocherie şi o mizerie fără margini", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"La stadionul Cluj Arena a fost declanşat un control politic din partea Corpului de Control al premierului, care nu avea competenţe de control la Consiliul Judeţean Cluj. Este vorba despre poliţie politică exercitată de dictatorul Ponta, un premier care are practici securistice, ceea ce ne arată o escrocherie şi o mizerie fără margini. Luni depun plângere penală la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj pentru abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional organizat împotriva lui Victor Ponta şi a Corpului de Control al premierului. Sunt vizaţi, pe lângă premier, şeful Corpului de Control, directorii instituţiei şi echipa de control care a fost la CJ Cluj", a spus Tişe.

Potrivit acestuia, premierul Victor Ponta încearcă, prin astfel de controale "ilegale", să elimine şi să discrediteze adversarii politici, în condiţiille în care acesta a obţinut în Cluj-Napoca, în primul tur al alegerilor prezidenţiale, doar 18 la sută din cauza unei "organizaţii PSD impotente".

"La Cluj Arena a fost respectată legalitatea, stadionul este cel mai ieftin din lume la preţul pe scaun, cu 1.100 de euro costuri pe un loc, faţă de Naţional Arena unde costul unui loc se ridică la 5.000 de euro. De ce la Naţional Arena nu s-a trimis Corpul de Control, pentru că în aceeaşi şedinţă de Guvern în care s-au alocat circa 14 milioane de euro (60 milioane de lei - n.r.) pentru Cluj Arena, s-au alocat 35 de milioane de euro pentru Naţional Arena, exact pe aceleaşi proceduri? Pentru că Oprescu este partenerul politic al lui Ponta?", a mai spus Alin Tişe.

El a subliniat că raportul Corpului de Control al premierului este plin de "minciuni", iar echipa de control "a sustras mii de pagini din arhiva CJ Cluj".

"Se spune în raport că în nota de fundamentare înaintată de CJ Cluj nu se indica suma, ceea ce o minciună, în condiţiile în care noi am precizat exact suma pentru finalizarea obiectivului. Altă minciună, că nu s-au cerut banii pentru lucrări adiţionale. O altă minciună este legată de data la care CJ Cluj a cerut banii de la Guvern, cum că s-ar fi cerut ulterior adoptării HG, dar noi am cerut de mai multe ori bani, cu mult înainte. Corpul de Control a dat dovadă de rea-voinţă, această ţară nu poate continua cu astfel de nemernici", a menţionat fostul preşedinte al CJ Cluj.

Alin Tişe a afirmat că în raportul Corpului de Control al premierului se face voit o confuzie privind sumele alocate, inducându-se opinia că nu era vorba de nicio urgenţă legată de finanţarea stadionului Cluj Arena.

"Banii s-au alocat din fondul de rezervă al Guvernului, de unde Guvernul alocă ce bani doreşte, unde doreşte, care nu este un fond de urgenţă. Este o mare diferenţă între urgenţă şi rezervă. Se doreşte compromiterea clujenilor, a unei investiţii importante", a precizat Tişe.

Guvernul va sesiza Parchetul pentru nereguli constatate de Corpul de Control al premierului în alocarea de către Guvernul Boc, în 2010, din Fondul de rezervă, a 60 de milioane de lei pentru amenajarea unui stadion modern (Cluj Arena) pe amplasamentul stadionului Ion Moina din Cluj-Napoca, la propunerea foştilor miniştri Traian Igaş şi Gheorghe Ialomiţianu.

Banii au fost alocaţi la solicitarea preşedintelui de atunci al Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, inspectorii Guvernului arătând că nu a fost însă justificat caracterul de urgenţă în alocarea fondurilor, au fost încălcate normele legislative, iar finanţarea a fost nelegală, bugetul de stat fiind astfel diminuat în mod nejustificat.

În raportul Corpului de Control, transmis sâmbătă de către Guvern, se arată că hotărârea pentru alocarea banilor din Fondul de rezervă, în scopul amenajării pe amplasamentul stadionului Ion Moina a unui stadion la standardele UEFA şi FIFA a fost adoptată de Guvern la 28 decembrie 2010, pe baza unei note de fundamentare semnată de către ministrul de Administraţie, Traian Igaş, şi cel al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

În raport se mai arată că, anterior înregistrării oficiale la Ministerul Administraţiei şi Internelor a solicitării, la 21 decembrie 2010, preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a cerut premierului de atunci, Emil Boc, un sprijin financiar de 77, 1 milioane lei plus TVA pentru realizarea complexului sportiv. A doua zi, secretarul de stat din MAI Mihai Capră a transmis Secretariatului General al Guvernului proiectul de hotărâre pentru alocarea banilor, deşi solicitarea lui Tişe a fost înregistrată oficial la minister abia la 27 decembrie.

Alături de Alin Tişe, solicitarea a fost semnată şi de prefectul judeţului Cluj din acea perioadă, Florin Stamatian.

Inspectorii arată că proiectul nu a fost transmis Ministerului Finanţelor spre avizare, cum era obligaţia, ci doar pentru un punct de vedere după şedinţa de guvern în care a fost adoptat, inspectorii arătând că acest demers a avut un caracter pur formal, pentru a crea aparenţa legalităţii.

Inspectorii arată totodată că ministrul Igaş a semnat proiectul fără consultarea tuturor direcţiilor cu atribuţii în avizarea unor astfel de documente, fiind încălcate procedurile legale.

Inspectorii mai arată că, deşi în nota de fundamentare nu a fost indicată nicio sumă, în hotărârea de guvern a fost trecută suma de 60 milioane lei, fără să rezulte modul de determinare a acesteia şi fără să fie precizată destinaţia exactă pentru care a fost solicitată finanţarea.

Ei consideră astfel că suma de 60 milioane lei din Fondul de rezervă pentru stadionul din Cuj-Napoca a fost alocată nelegal, deoarece ministrul Igaş a semnat proiectul fără să fie respectate prevederile legale, ministrul Ialomiţianu a semnat proiectul fără ca acesta să fi fost transmis la minister spre analizare, iar nota de fundamentare nu a avut un temei juridic sau faptic.

Pentru toate aceste argumente, Corpul de Control semnalează existenţa unor posibile fapte de natură penală şi va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

La începutul lunii august, Corpul de Control al premierului Victor Ponta a început verificări la Consiliul Judeţean Cluj, privind modul cum au fost alocate şi cheltuite, în 2010, sume de bani pentru construcţia stadionului Cluj Arena.

Atunci, conducerea CJ Cluj a cerut Guvernului suspendarea controlului la instituţie, motivând că nu se cunosc temeiurile legale ale acestuia, întrucât Corpul de Control al premierului nu are în atribuţii verificarea autorităţilor locale.

Lucrările la stadionul Cluj Arena au început în luna august a anului 2009, în timpul mandatului de şef al CJ Cluj al lui Alin Tişe, şi au fost executate de un consorţiu de opt firme care a câştigat licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Cluj. Stadionul a fost inaugurat în octombrie 2011.

Stadionul are o capacitate de 30.335 de locuri şi face parte din categoria "Elite", respectând standardele FIFA şi UEFA.

Arena are şi o pistă de atletism care poate găzdui competiţii internaţionale.

Costurile Cluj Arena s-au ridicat la 35 de milioane de euro, fără TVA, fondurile provenind atât de la Consiliul Judeţean Cluj, cât şi de la Guvernul României, acesta din urmă alocând 14 milioane de euro pentru construcţie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
TIŞE,
STADION,
PARCHET
/actualitate/tise-fac-plangere-penala-impotriva-lui-ponta-si-a-corpului-de-control-pentru-abuz-13514252
13514252
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.