Tinerii consumă conţinut video online. Ştirile şi fotbalul au dispărut din preferinţele lor

Autor: Eugen Istodor Postat la 10 decembrie 2016 94 afişări

Studiul "Consumer Report" realizat de Starcom urmăreşte interesul consumatorilor români în domenii diverse, de la utilizarea tehnologiei, consumul media, interesul pentru branduri şi spre ce bunuri de consum este orientat interesul acestora.

​Tinerii români consumă mult mai mult decât adulţii familişti conţinut video online, de la divertisment Youtube şi filme piratate până la ştiri. Televizorul este o opţiune pentru ei, dar stau considerabil mai puţin decât familiştii în faţă micului ecran. În cazul tinerilor, emisiunile de ştiri dispar din clasamentul celor mai urmărite programe TV, iar în cazul adolescenţilor nu mai apar în top nici măcar principalele competiţii de fotbal ale anului.

Raportul împarte românii în patru categorii de consumatori: familiile cu copii (ai căror copii au vârstă până în 14 ani), adolescenţii, tinerii singuri (18-34 de ani, necăsătoriţi), familiile fără copii (cupluri cu vârste în general de peste 45 de ani, care nu au copii sau care nu mai locuiesc cu copiii).

Familiştii cu copii preferă la TV şi divertismentul, şi filmele, şi fotbalul, şi ştirile. Tinerii necăsătoriţi exclud ştirile TV din rândul celor mai urmărite televiziuni. Adolescenţii exclud chiar şi fotbalul. În cazul tinerilor necăsătoriţi şi adolescenţilor se înregistrează un interes pentru divertismentul TV.

Pe net, consumul media şi în special cel video este dominat de Google, Youtube, Facebook, dar îşi fac loc şi site-uri de ştiri româneşti. Site-uri precum cele de pariuri, promovate intens pe site-uri de conţinut piratat (filme, seriale) sunt la loc de cinste, aşa cum sunt, în rândul adolescenţilor şi tinerilor necăsătoriţi, şi site-urile de torrents.

În cazul adolescenţilor, ştirile dispar din topul celor mai vizitate site-uri.

Studiul "Consumer Report 2016" despre familiile cu copii privind comportamentul şi activităţile online arată că acestea vizitează cel mai des site-urile Google, Facebook, Youtube, site-urile majore de anunţuri şi e-commerce, plaforme de tip Wordpress sau Wikipedia şi abia apoi site-urile de ştiri româneşti. În mijlocul clasamentului, cu grad de utilizare de 30-35% din totalul populaţiei la nivel urban, rural şi naţional, apare şi un site de pariuri, care este, însă, promovat intens pe site-uri de filme piratate. La nivel urban, 88% declară că se uită săptămânal la televizor (cifră similară mediei la nivel urban) şi 47% consumă video online (mult peste media la nivel urban, de 39%). Cele mai urmărite emisiuni TV în rândul familiilor cu copii: marile competiţii de fotbal, filmele ProTv şi alte emisiuni de divertisment, singură emisiune de ştiri care intră "în top" fiind Ştirile Pro TV de seară.

Video online este consumat pe Youtube, cu grad mediu de utilizare de 72%, urmat de site-urile de ştiri precum StirileProTV.ro, RomaniaTV.ro, HotNews.ro, Adevărul.ro, Realitatea.net etc. Acestea sunt urmate la rândul lor de site-uri de filme şi seriale piratate şi site-urile principalelor posturi comerciale, unde sunt promovate principalele emisiuni ale acestora.

Pentru consum filme sunt menţionate site-uri de conţinut piratat. Voyo, platformă de conţinut video contra cost a Pro TV, este pe locul 11 în preferinţe.

Peste 80% nu cheltuie niciun ban pentru conţinut audio-video offline.

Raportul "Consumer Report 2016" despre ţinerii singuri:

Activităţi şi comportament online: clasament similar cu cel al familiştilor în cazul celor mai vizitate site-uri, dar în top îşi fac locul site-uri de torrents şi de conţinut piratat şi mai multe site-uri care se promovează prin intermediul acestor site-uri de filme piratate.

La fel că în cazul familiilor cu copii, Facebook (urmat de Youtube) domină topul reţelelor sociale folosite. Dar persoanele din această categorie folosesc mult peste medie site-uri precum Tpu.ro, 9gag, Instagram şi Twitter-chiar dacă nivelul de utilizare rămâne foarte scăzut în comparaţie cu Facebook.

Spre deosebire de familiile cu copii, mai puţini tineri singuri din mediul urban declară că se uită la televizor săptămânal (78%, faţă de media generală la nivel urban de 87%) şi consumă mult mai mult conţinut video online (71%, comparativ cu media generală la nivel urban de 39%)

Că şi în cazul familiilor cu copii, atunci când se uită la televizor preferă fotbalul, filmele Pro şi divertismentul, dar în cazul lor nu apare în top nicio emisiune de ştiri.

Cu unele variaţii, ei preferă aceleaşi site-uri cu conţinut video că persoanele din categoria familiilor cu copii. La fel, ei preferă în proporţie covârşitoare să urmărească filme online pe site-urile de conţinut piratat, doar Voyo apărând pe locul al 11-lea în clasamentul prezentat de raport

Raportul "Consumer Report 2016" despre adolescenţi:

Comportament şi activităţi online: Şi în cazul lor domină site-urile giganţilor internaţionali, dar dispar din top site-urile româneşti de ştiri şi sunt mult mai puţin utilizate site-urile de anunţuri şi e-commerce. Deşi ei nu au vârstă legală pentru pariuri, în cazul lor e mai intens accesul la site-urile de jocuri de noroc (promovate intens pe site-urile de conţinut piratat) şi apăr site-urile de conversie audio/video.

În privinţă social media, Facebook domină în continuare, iar gradul de utilizare este considerabil mai puternic decât media generală în cazul platformelor Tpu.ro, Instagram şi Tumblr

Consumul săptămânal de conţinut video este similar cu cel al tinerilor necăsătoriţi: se uită mai puţin decât media (la nivel urban) la televizor şi consumă mult peste medie conţinut video online

Când se uită la televizor, din clasamentul celor mai urmărite programe în rândul adolescenţilor dispar competiţiile de fotbal, iar emisiunile de divertisment domină clasamentul, depăşind marea majoritate a filmelor. Pe Internet, ei consumă video online pe Youtube într-o proporţie mult mai mare decât media generală, în top-ul online video apărând din nou site-urile de ştiri, de conţinut piratat şi site-urile televiziunilor generaliste.

Ca şi în celelalte cazuri, adolescenţii se uită online la filme aproape exclusiv pe site-uri de conţinut piratat. Raportul citat nu mai menţionează, în cazul lor, platformă Voyo a Pro TV.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
STARCOM,
CONSUM MEDIA,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.