TikTok neagă că ar putea fi folosit pentru a-i urmări pe cetăţenii americani

Autor: Petru Mazilu Postat la 21 octombrie 2022 18 afişări

TikTok neagă că ar putea fi folosit pentru a-i urmări pe cetăţenii americani

TikTok respinge acuzaţiile dintr-un raport potrivit căruia o echipă cu sediul în China de la compania mamă ByteDance a plănuit să folosească aplicaţia pentru a urmări locurile în care se află cetăţenii americani.

Gigantul reţelelor de socializare a anunţat pe Twitter că nu a fost niciodată folosit pentru a „ţinti" guvernul american, activişti, personalităţi publice sau jurnalişti, potrivit BBC. De asemenea, firma susţine că nu colectează date precise de localizare de la utilizatorii americani. Aceasta a răspuns la un raport publicat de Forbes potrivit căruia datele ar fi fost accesate fără ştirea sau consimţământul utilizatorilor.

Revista americană de afaceri, care a citat documente, a relatat că ByteDance ar fi demarat un proiect de monitorizare pentru a investiga comportamentul necorespunzător al actualilor şi foştilor angajaţi. Publicaţia a arătat că proiectul, condus de o echipă cu sediul la Beijing, ar fi planificat să colecteze date de localizare de la un cetăţean american în cel puţin două ocazii. Raportul a mai arătat că nu este clar dacă datele cetăţenilor americani au fost colectate vreodată, dar că a existat un plan de a obţine date de localizare de la dispozitivele utilizatorilor americani.

Într-o serie de răspunsuri pe Twitter, echipa de comunicare a TikTok a declarat că raportul nu a avut „nici rigoare, nici integritate jurnalistică".

„Forbes a ales să nu includă partea din declaraţia noastră care a infirmat fezabilitatea afirmaţiei sale de bază: TikTok nu colectează informaţii precise de localizare GPS de la utilizatorii din SUA, ceea ce înseamnă că TikTok nu ar putea monitoriza utilizatorii din SUA în modul sugerat în articol", susţin cei de la TokTok.

„Suntem încrezători în sursele noastre şi ne susţinem reportajul", au răspuns cei de la Forbes la solicitarea BBC.

În 2020, o comisie de securitate naţională din SUA a ordonat ByteDance să vândă afacerea americană a TikTok, din cauza îngrijorărilor că datele utilizatorilor ar putea fi transmise guvernului chinez. TikTok a declarat că a mutat informaţiile utilizatorilor americani către serverele de la Oracle, cu sediul în Austin, în luna iunie a acestui an, pentru a rezolva unele probleme de reglementare.

Între timp, TikTok se confruntă cu o amendă de 27 de milioane de lire sterline în Marea Britanie, pentru că nu a reuşit să protejeze confidenţialitatea copiilor care folosesc platforma. Luna trecută, Biroul Comisarului pentru Informaţii din Marea Britanie a constatat că este posibil ca platforma de partajare de videoclipuri să fi prelucrat datele unor minori de 13 ani fără consimţământul corespunzător. Organismul de supraveghere a precizat că încălcarea a avut loc pe parcursul a mai mult de doi ani. Tiktok a contestat concluziile şi a spus că acestea sunt „provizorii".

TikTok este aplicaţia de socializare cu cea mai rapidă creştere din lume şi a fost descărcată de peste 3,9 miliarde de ori.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tiktok,
acuzatii,
americani,
folosire,
cetateni

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.