Termenul limită impus de Rusia apărătorilor de la Mariupol să se "predea sau să moară" expiră

Autor: Gabriel Negreanu Postat la 17 aprilie 2022 50 afişări

Rusia a cerut duminică dimineaţă forţelor ucrainene care luptă în Mariupol să depună armele pentru a-şi salva vieţile, dar nu au existat rapoarte imediate de activitate la două ore după ce ultimatumul a intrat în vigoare la ora 6:00 ora României în portul strategic din sud-estul Ucrainei, relatează Reuters.

Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale au curăţat zona urbană din Mariupol şi că doar un mic contingent de luptători ucraineni mai rămăsese sâmbătă într-o oţelărie uriaşă.

Afirmaţia Moscovei potrivit căreia a preluat practic controlul asupra Mariupol, scena celor mai grele lupte şi a celei mai grave catastrofe umanitare din timpul războiului, nu a putut fi verificată în mod independent, notează Reuters. Acesta ar fi primul oraş important care a căzut în mâinile forţelor ruseşti de la invazia din 24 februarie.

"Ţinând cont de situaţia catastrofală care s-a dezvoltat la uzina metalurgică Azovstal, precum şi fiind ghidate de principii pur umane, Forţele Armate Ruse oferă şansa militanţilor batalioanelor naţionaliste şi mercenarilor străini, începând cu ora 06:00 -17 aprilie 2022, să înceteze orice ostilitate şi să depună armele", a precizat Ministerul Apărării într-un comunicat.

"Toţi cei care depun armele au garanţia că vieţile lor vor fi cruţate", a precizat acesta, adăugând că apărătorii vor putea părăsi uzina fără arme sau muniţii.

Presa de stat rusă Ria a relatat că "fără excepţie" toate "unităţile armate ucrainene şi mercenarii străini" trebuie să iasă de la ora 6:00 până la ora 13:00, ora Moscovei "fără arme şi muniţii", citând Ministerul rus al Apărării.

Se estimează că aproximativ 100.000 de persoane rămân în Mariupol şi în împrejurimile sale imediate, care se pare că se află în mare parte sub control rusesc, trupele ucrainene fiind limitate la focare de rezistenţă.

Nu a existat un răspuns imediat din partea Kievului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rusia,
ucraina,
predare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.