Tătaru: Putem revenit la viaţa „cvasi-normală" în iulie. Dacă va fi al 2-lea val, nu va fi ca primul

Autor: Andreea Tobias Postat la 06 iunie 2020 255 afişări

Tătaru: Putem revenit la viaţa „cvasi-normală" în iulie. Dacă va fi al 2-lea val, nu va fi ca primul

Ne putem gândi să revenim la o viaţă „cvasi-normală" la sfârşitul lunii iulie - începutul lunii august şi la un al treilea val de relaxare din 15 iulie, spune ministrul Nelu Tătaru. Dacă va veni un al doilea val de infectări, nu va fi la fel ca primul, crede acesta. 

Tătaru a spus la Digi24 că evaluarea primei etape de relaxare a arătat faptul că, respectând precauţiile, se poate trece la un nivel următor.

„Dacă mergem pe acest ritm, ne putem gândi din 15 iulie la a treia etapă de relaxare. La sfârşitul lui iulie - începutul lui august putem să ajungem la o viaţă cvasi-normală”, a spus Tătaru, adăugând că există totuşi posibilitatea ca transmiterea virusului în comunitate să persiste pe parcursul acestei veri.

Ministrul a vorbit despre un studiu de seroprevalenţă, care va arăta cât suntem de imunizaţi, câţi am trecut prin boală, dar şi ce previziuni sunt.

Studiul vizează 29.019 subiecţi din toată ţara, pe 9 grupe de vârstă, din care pacienţii aleşi prin eşantion vor merge la 3 laboratoare pentru analize sau evaluarea perioadică, iar INSP va face, cu acordul lor, teste serologice.

„Ne va spune câţi dintre noi am trecut prin boală şi previziuni pentru un viitor episod. Aşa putem previziona un eventual val 2”, a spus Tătaru.

Întrebat dacă va veni un al doilea va la toamnă, ministrul a răspuns că în general o pandemie merge cu epidemii sezoniere 1 an sau 2.

„Eu cred că al doilea val nu va mai fi ca acest prim val, dar trebuie să fim pregătiţi pentru orice”, a conchis Tătaru.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tătaru,
epidemie,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.