Tara unde premierul anunţă ca economia ţării s-a „prăbuşit complet"

Autor: Petru Mazilu Postat la 22 iunie 2022 330 afişări

Sri Lanka are 22 de milioane de locuitori se luptă cu cea mai gravă criză economică din ultimele şapte decenii. Premierul Ranil Wickremesinghe a declarat că economia ţării s-a „prăbuşit complet", fără a mai avea posibilitatea de a plăti pentru produse esenţiale, inclusiv pentru petrol.

Tara unde premierul anunţă ca economia ţării s-a „prăbuşit complet"

Anunţul premierului apare după o criză prelungită, cu luni întregi de penurie de alimente, combustibil şi electricitate şi după ce s-a realizat că nici măcar liniile de credit de la ţara vecină, India, care au susţinut ţara până acum, nu sunt suficiente.

„Ne confruntăm acum cu o situaţie mult mai gravă decât simplele lipsuri de combustibil, gaz, electricitate şi alimente. Economia noastră s-a prăbuşit complet, aceasta este cea mai gravă problemă cu care ne confruntăm astăzi", a declarat premierul Ranil Wickremesinghe în Parlament, potrivit Sky News.

Wickremesinghe a mai spus că Ceylon Petroleum Corporation, compania de stat, are datorii de 700 de milioane de dolari.

„Ca urmare, nicio ţară sau organizaţie din lume nu este dispusă să ne furnizeze combustibil. Sunt chiar reticenţi în a furniza combustibil în schimbul banilor", a precizat premierul din Sri Lanka.

Criza a fost provocată de proasta guvernare, de sincopele economiei globale şi de pandemie. Datoria ţării a crescut din cauza pierderii veniturilor din turism şi a creşterii costului produselor de bază.

Wickremesinghe a anunţat că eforturile de redresare a situaţiei au eşuat,

„Dacă s-ar fi luat măcar măsuri pentru a încetini prăbuşirea economiei de la început, nu ne-am fi confruntat astăzi cu această situaţie dificilă. Dar am pierdut această oportunitate. Vedem acum semnele unei posibile căderi la fundul prăpastiei", a precizat premierul.

Fostul prim-ministru Mahinda Rajapaksa a demisionat în luna mai, după luni de proteste şi ciocniri între susţinătorii guvernului şi cei care cereau o schimbare la conducere. Acest lucru l-a adus pe veteranul Wickremesinghe în această funcţie pentru a şasea oară.

O echipă a Fondului Monetar Internaţional (FMI) a sosit la Colombo la începutul acestei săptămâni. Dacă se va ajunge la un acord, planul celor din Sri Lanka este de a se concentra pe creşterea exporturilor ţării şi pe stabilizarea economiei.

De asemenea, premierul a anunţat că va cere mai mult ajutor din partea Indiei, Chinei, Japoniei şi SUA.

„Avem nevoie de sprijinul Indiei, Japoniei şi Chinei, care au fost aliaţi istorici. Intenţionăm să convocăm o conferinţă a donatorilor cu implicarea acestor ţări pentru a găsi soluţii pentru criza din Sri Lanka. Vom căuta, de asemenea, ajutor din partea SUA", a spus el.

Delegaţi din India vor sosi joi în Sri Lanka pentru a discuta despre sprijinul suplimentar pe care indienii l-ar putea oferi, iar o echipă din SUA este aşteptată săptămâna viitoare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sri lanka,
economie,
criză

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.