Ţara unde dacă vrei să te căsătoreşti nu trebuie sa mai mergi la stare civilă. Totul se face pe o aplicaţie de pe telefon, prin care eşti căsătorit astfel în câteva secunde

Autor: Răzvan Botea Postat la 04 iulie 2023 385 afişări

În Kazahstan nu este nevoie să mergi la Starea Civilă să te căsătoreşti. Pe aplicaţia naţională pe care 80% din populaţie o are pe telefon se trimite o cerere. Aplicaţia le dă îndrăgostiţilor o lună să se gândească, apoi îi întrebă dacă sunt siguri. Dacă au dat OK-ul, în secunda următoare sunt căsătoriţi cu acte în regulă. Nu poţi divorţa online, însă. În aplicaţie şi în baza de date din spatele ei se află toate actele cetăţenilor, starea lor de sănătate, contractul de muncă, ipoteca la casă. Fiecare întrebare naşte alta, dar, într-un final, una singură rămâne relevantă: care este graniţa dintre protecţia socială şi viaţa privată?

Am colectat toate datele de la organizaţiile guvernamentale într-un bazin de date şi acum putem analiza bunăstarea familială, a fiecărei familii, prin 80 de criterii. Avem informaţii despre dacă au apartament sau nu, dacă au în familie persoane cu dizabilităţi. Cum este îngrijirea lor medicală? Ce se întâmplă cu educaţia? Dacă au studenţi sau dacă au o persoană care lucrează în familie şi toate aceste criterii au fost proiectate corespunzător cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD)”, spune ministrul digitalizării din Kazahstan, Bagdat Mussin, fost antreprenor în vârstă de 40 de ani. Dincolo de pandemia care a lovit toată lumea, fosta ţară sovietică Kazahstan s-a lovit în 2022 de o revoltă sângeroasă a populaţiei, care a culminat cu incendierea clădirii guvernului şi s-a soldat cu peste 200 de morţi.

Din acel moment, Kazahstanul a trecut printr-un proces de transformare: a trecut de la republică prezidenţială la republică parlamentară, şi-a redefinit constituţia, a înfiinţat o Curte Constituţională, a reorganizat sistemul de alegeri. Acum Kazahstanul vrea să se poziţioneze ca un mediator între Occident şi Rusia şi, aşa cum a spus ministrul adjunct de externe, să păstreze relaţii bune cu ambele părţi. Ţara are un salariu mediu de aproape 800 de dolari, aproape de salariul mediu net din România, şi un PIB de 200 mld. dolari, cam două treimi din PIB-ul României. Populaţia este similară cu cea a României, dar ţara este mult mai întinsă. În Astana, capitala Kazahstanului, cel mai mare stat din Asia Centrală, la începutul lunii iunie se desfăşura evenimentul Astana International Forum, o reinterpretare a evenimentului statului kazah Astana Economic Forum. Grupul de jurnalişti străini, din Africa de Sud, până în Mongolia, Mexic sau Portugalia, sunt invitaţi în ziua a doua, după prânz, la sediul Ministerului Digitalizării din Kazahstan, pentru a prezenta eforturile ţării de digitalizare a serviciilor publice.

- Ştii că aici îţi vinzi maşina în 5 minute printr-o aplicaţie? întreabă jurnalistul bulgar, în micul cerc de jurnalişti care se numeşte, în glumă, „Balkan crew”, pentru că este format dintr-o sârboaică, un bulgar şi un român.

- Păi la noi durează cred că o lună, până mergi la Fisc, până mergi la primărie şi tot aşa, adaugă bulgarul.

- Aşa este şi la noi, spune sârboaica.

Ca de obicei, pufnim toţi în râs când adaug că aşa este şi la noi. Balkan crew. Drumul de la conferinţă până la sediul Ministerului Digitalizării, care face parte dintr-un complex de clădiri desprins din filmele SF, este de circa 10 minute. După ce liderul de grup, kazahul Arthur, ne invită  înăuntru, circa 50 de jurnalişti din toate colţurile lumii se înghesuiau în faţa filtrului de securitate format, în primă fază, de un dispozitiv cu recunoaştere facială. După trecerea prin acest dispozitiv, se deschid nişte uşiţe ca la metrou şi apoi urmează trecerea prin dispozitivul cu raze. Doar că nimeni nu intră şi nimeni nu iese. 50 de jurnalişti se înghesuie în faţa filtrului de securitate, iar Arthur vorbeşte cu cei responsabili cu paza. Experienţa de la Ministerul de Externe, unde am trecut printr-un filtru similar, ne spune că va dura ceva până vom ajunge în sala de conferinţe.

- Pun pariu că în 10 minute opresc camerele, deschid uşa şi ne lasă pe toţi să intrăm şi aia e, râde bulgarul, după ce trecuseră deja vreo 20 de minute.

- La noi aşa s-ar întâmpla cel mai probabil, adăugăm şi noi şi râdem.

Nu ştim dacă au oprit camerele înainte, dar cu siguranţă până la urmă uşile au fost deschise şi am intrat fără niciun control.

Sala de conferinţe în care ne aştepta ministrul digitalizării arăta ca o bucăţică din sediul NASA, pe toţi pereţii fiind proiectate ecrane cu hărţi din satelit în timp real şi probabil PowerPointurile care urmau să fie prezentate. În indicele ONU despre digitalizarea unei naţiuni, Kazahstan este pe locul 20, dar indicele se împarte în două arii principale, explică Bagdat Mussin, ministrul digitalizării: „În ceea ce priveşte serviciile online, ocupăm locul opt în lume, din cele 193 de ţări. Însă în ceea ce priveşte conectivitatea, avem de lucrat, deoarece ocupăm poziţia 65”. Guvernul kazah a construit o aplicaţie folosită de mai bine de 80% din populaţia statului. În aplicaţie se poate „merge” la notar, cetăţenii se pot căsători şi au acolo toate actele, de la paşaport la permis de conducere sau istoric medical. „Când Charles se naşte în Kazahstan, trimitem automat un mesaj SMS şi o notificare push cu felicitări din partea guvernului. În al doilea rând, cerem să se introducă numele în aplicaţia mobilă, numele celui născut. Dacă numele este introdus în aplicaţie, certificatul de naştere şi măsura de sprijin sunt emise şi banii sunt transferaţi în contul bancar al familiei. Nu este nevoie să se facă o cerere sau să se meargă undeva în acest sens”, mai spune Bagdat Mussin.

În aplicaţie poţi să îţi vinzi maşina, continuă explicaţiile şi prezentarea ministrul şi alţi reprezentanţi. Băncile au integrat metode de plată direct în aplicaţie şi, din momentul în care doi cetăţeni se înţeleg asupra vânzării, durează circa 5 minute ca banii să fie transferaţi în contul vânzătorului, iar cumpărătorul are maşina pe nume. Un credit ipotecar se poate accesa online într-o zi. O firmă se poate înfiinţa în 5 minute. Toată lumea din sală ascultă fascinată şi şi se uită la prezentare. Jurnalistul croat însă rupe starea generală de uluire şi întreabă: „Putem discuta puţin despre confidenţialitate? Deoarece nu aş dori ca guvernul meu să aibă toate aceste date, ştiţi, şi să le poată folosi în scopuri rele”. Instituţiile unui stat, de exemplu procuratura, pot accesa toate aceste date, în caz de nevoie. Aici însă toate aceste informaţii se află adunate într-o singură aplicaţie. „În ceea ce priveşte protecţia datelor, pentru a primi orice serviciu pe platforma bancară, acordaţi în primul rând permisiunea. Adică, dacă nu doriţi să aveţi servicii publice legate de dumneavoastră pe o platformă bancară, pur şi simplu apăsaţi nu, dacă nu doriţi. Şi apoi, nu furnizăm datele dumneavoastră nimănui”, răspunde ministrul şi adaugă: „Dacă oamenii doresc să rămână pe vechiul sistem, pot continua să utilizeze vechiul sistem. Le oferim permisiunea de a-şi alege opţiunea dorită”. Ce se întâmplă dacă este o pană de curent sau de internet? întreabă jurnalistul bulgar. „Dacă treci la noua eră, întâmpini întotdeauna obstacole şi probleme de acest gen, dar nimeni nu poate prezice ce se va întâmpla în viitor”, răspunde ministrul. Cum abordaţi problema securităţii cibernetice? Dacă toate aceste date despre cetăţeni sunt într-un loc, digital, poate fi accesat de exemplu şi de guverne străine.„Ocupăm locul 31 în clasamentul ONU în ceea ce priveşte securitatea cibernetică. De aceea, timp de patru ani, am făcut investiţii masive în securitatea cibernetică”, răspunde Bagdat Mussin.

Cum a schimbat digitalizarea conformarea la plata taxelor?

„Toate declaraţiile fiscale sunt 100% digitalizate. Nu mai este nevoie să mergeţi la agenţia fiscală. Totul se realizează prin intermediul smartphone-urilor şi dispozitivelor digitale. În ceea ce priveşte începerea unei afaceri în Kazahstan, trebuie doar să vă identificaţi. Dacă sunteţi cetăţean, puteţi înregistra o entitate legală în cinci minute.Plăţile din Kazahstan se realizează în proporţie de 82% în sistemul digital. Acum cinci ani, 25-30% din plăţile care se realizau în Kazahstan erau digitale.“ Întrebările despre cât a costat tot sistemul în ansamblul său rămân fără un răspuns concret.  Discuţiile se încheie cu o prezentare a modului în care Kazahstanul supraveghează agricultura şi starea solului din satelit. Părerile sunt destul de împărţite printre jurnaliştii străini după prezentări. Când s-a descoperit că Facebook a început să vândă datele din online către diferite companii care le-au utilizat în scopuri electorale, s-a pus pentru prima dată problema confidenţialităţii în online şi despre cât de preţioase sunt datele respective. Este un vis frumos să nu mai stai la coadă la Fisc, la înmatriculări sau Registrul Comerţului. Să fie atât de uşoară şi de rapidă interacţiunea cu statul. Faptul că există atâtea informaţii despre fiecare cetăţean într-un singur loc, fără de care, desigur, nu se poate realiza nici interacţiunea atât facil, naşte însă mai multe întrebări şi principala întrebare rămâne: care este graniţa dintre protecţia socială din partea statului şi viaţa privată?   

Sesiunea plenară de la Astana International Forum, la care au participat, printre alţii, emirul Qatarului Tamim bin Hamad Al Thani şi şefa FMI Kristalina Georgieva.

„În ţara noastră, nimeni, de exemplu, inclusiv eu, nu poartă asupra sa documente originale, doar aplicaţia mobilă şi atât. Nu este necesar să aveţi asupra dumneavoastră permisul de conducere. Nu este necesar să aveţi asupra dumneavoastră cartea de identitate. Oriunde mergeţi, puteţi utiliza identitatea digitală, documentele digitale şi cele 24 de tipuri de documente disponibile în aplicaţie, inclusiv documentele familiei.“

Ministrul digitalizării din Kazahstan, Bagdad Mussin

Sala de conferinţe din Ministerul Digitalizării din Kazahstan.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.