Ţara unde angajaţii primesc tot mai multe drepturi. Şefii care îşi contactează angajaţii în afara orelor de lucru primesc penalizări, iar angajaţilor care lucrează de acasă le plătesc facturile

Postat la 09 noiembrie 2021 988 afişări

Ţara unde angajaţii primesc tot mai multe drepturi. Şefii care îşi contactează angajaţii în afara orelor de lucru primesc penalizări,  iar angajaţilor care lucrează de acasă le plătesc facturile

Noua lege a muncii aprobată de Parlamentul portughez îmbunătăţeşte balanţa muncă-viaţa privată a angajaţilor din Portugalia.

Regulile aprobate la finalul săptămânii trecute reprezintă un răspuns la înmulţirea rapidă a locurilor de muncă la distanţă din cauza pandemiei, potrivit Euronews.

Astfel, angajatorii ar putea fi penalizaţi dacă îşi contactează sau monitorizează angajaţii în afara orelor din programul de muncă.

De asemenea, companiile trebuie să plătească pentru cheltuielile pe care le au angajaţii care muncesc de acasă. Pe listă sunt facturile la electricitate şi internet, dar nu şi cele la apă, au stabilit parlamentarii din Portugalia.

Potrivit Euronews, amendamentele la legea muncii au limite şi nu se vor aplica în cazul companiilor cu mai puţin de 10 salariaţi. În plus, parlamentarii au respins propunerea numită „dreptul de deconectare” potrivit căreia angajaţii ar fi avut dreptul de a-şi deconecta aparatele folosite în timpul serviciului atunci când se află în afara programului.

Parlamentul portughez a mai stabilit că în cazul muncii la distanţă, angajatorii trebuie să organizeze şedinţe faţă în faţă cel puţin din două în două luni pentru a combate singurătatea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
angajati,
drepturi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.