Ţara lovită de un val de căldură extremă: temperaturi de peste 40°C în mai
Un val de căldură neobişnuit pentru luna mai afectează nordul şi centrul Chinei, cu temperaturi care au depăşit 40 de grade Celsius în mai multe oraşe importante, potrivit presei de stat.
Zhengzhou, metropolă cu 13 milioane de locuitori din provincia centrală Henan, a înregistrat luni o temperatură maximă de 41°C. În localitatea vecină Linzhou, mercurul a urcat până la 43,2°C, în timp ce în micul oraş Shahe din provincia nordică Hebei s-au înregistrat 42,9°C, susţine AFP.
Serviciul naţional de meteorologie a raportat că, luni după-amiază, 99 de staţii meteorologice din toată ţara au egalat sau depăşit recordurile de temperatură anterioare pentru luna mai.
Locuitorii resimt efectele căldurii extreme, după cum arată reacţiile de pe reţelele sociale. „În Zhengzhou sunt acoperită de sudoare după doar 10 minute de mers cu bicicleta, purtând o fustă şi un top de protecţie solară", a scris o utilizatoare pe platforma Weibo.
Meteorologii anunţă că valul de căldură va dispărea până vineri, unele zone urmând să înregistreze scăderi rapide de temperatură de până la 15°C. Autorităţile recomandă populaţiei să „îmbrace mai multe straturi de haine în funcţie de schimbările meteorologice, pentru a evita răcelile".
China se confruntă de mai mulţi ani cu fenomene meteorologice extreme, de la căldură toridă şi secetă până la ploi torenţiale şi inundaţii. Anul trecut, zeci de persoane au murit şi mii au fost evacuate în urma inundaţiilor severe.
Ţara este cel mai mare emiţător de gaze cu efect de seră din lume, dar îşi propune să reducă emisiile de carbon la un nivel maxim în acest deceniu, urmând ca până în 2060 să ajungă la zero emisii nete. În acest sens, China a intensificat instalarea de centrale eoliene şi solare în ultimii ani.
Conform unei analize recente, emisiile de carbon ale Chinei au scăzut cu 1,6% în primul trimestru al anului 2025 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în ciuda creşterii cererii de energie electrică. Luna trecută, autorităţile chineze au anunţat că, pentru prima dată, capacitatea de energie eoliană şi solară a depăşit-o pe cea a energiei termice produse din cărbune.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro