Ţara din Europa în care tocmai a devenit mult mai greu să divorţezi. Cum pot interveni autorităţile pentru a controla despărţirile

Postat la 22 iulie 2019 100 afişări

Danemarca, ţara cu una dintre cele mai ridicate rate a divorţului din vestul Europei, ar dori ca ruperea căsătoriilor să fie un pic mai dificilă. Chiar dacă divorţul rămâne totuşi o opţiune pentru toate cuplurile, procesul devine mai uşor de suportat pentru toţi cei implicaţi, transmite The Guardian.

Ţara din Europa în care tocmai a devenit mult mai greu să divorţezi. Cum pot interveni autorităţile pentru a controla despărţirile

Până de curând, danezii puteau intenta divorţ prin completarea unui simplu formular online. Dar, după ce o nouă lege a intrat în efect în aprilie, cuplurile care doresc să se despartă sunt nevoite să aştepte trei luni şi să participe la şedinţe de consiliere înainte ca relaţia lor să fie dizolvată oficial.

Între timp, un sondaj creat de cotidianul Politiken arată că 68% dintre autorităţile daneze oferă şedinţe de terapie pentru cuplurile aflate în dificultate, argumentând că păstrarea familiilor împreună ar putea economisi banii destinaţi proiectelor imobiliare şi serviciilor, scrie The Guardian.

Iniţiativele legislative, care în unele ţări ar putea fi considerate drept o exagerare şi o încălcare a vieţii private de câtre autorităţi, au fost apreciate de publicul şi politicienii din Danemarca, doar o mică parte din Alianţa Liberală criticând proiectele.

Danemarca a militat dintotdeauna pentru drepturile familiilor, oferind concediu de maternitate şi paternitate mai îndelungat decât în alte ţări şi program de grădiniţă public şi universal. Cu toate acestea, ţara scandinavă a înregistrat 15.000 de cazuri de divorţ în 2018, echivalentul a jumătate din totalul căsătoriilor din acel an.

„Este vorba despre reducerea costurilor de divorţ”, spune Gert Martin Hald, psiholog şi profesor la Universitatea din Copenhaga, care a ajutat la crearea unui curs de consiliere, acesta fiind acum obligatoriu pentru cuplurile cu copii sub 18 ani, înainte de finalizarea divorţului.

„Este bine pentru cuplu, dar şi pentru municipalitate. Prevenţia este întotdeauna mai bună decât antidotul”, spune Jette Haislund, directorul departamentului de sănătate la municipalitatea Ringkøbing-Skjern, din vestul ţării, una dintre primele zone în care s-a experimentat cu acest tip de terapie.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
autoritati,
despartire,
control,
europa

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.