Sute de mii de morti - bilantul catastrofei din Haiti

Postat la 14 ianuarie 2010 52 afişări

Bilantul cutremurului violent care a afectat marti insula Haiti din America Centrala ar putea fi cu "mult peste 100.000 de morti", a declarat pentru CNN premierul haitian, Jean-Max Bellerive, relateaza AFP.

Tara cea mai saraca de pe continentul american a fost afectata marti de un seism cu magnitudinea 7, care s-a produs la ora locala 17.00 (24.00, ora Romaniei).

Secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, a declarat miercuri ca se teme ca seismul care a afectat Haiti a provocat "sute de morti", subliniind ca in urma tragediei va fi nevoie de un efort major din partea echipelor de interventie, relateaza AFP. Evocand o "tragedie pentru Haiti si pentru Natiunile Unite", el a afirmat ca dezastrul va necesita un efort major din partea echipelor de interventie. "Servicii de baza precum (furnizarea de) apa si electricitate sunt aproape intrerupte", a precizat el.

Potrivit Mediafax, directorul departamentului de mentinere a pacii din cadrul ONU, Alain Leroy, a anuntat ulterior ca aeroportul din Port-au-Prince "functioneaza" si ca vor incepe sa fie trimise ajutoare. Coordonatorul serviciilor de urgenta din cadrul ONU, John Holmes, a anuntat ca va lansa un apel international pentru sprijinirea victimelor si ca au fost deblocate ajutoare de urgenta in valoare de 10 milioane de dolari.

Statele Unite s-au mobilizat considerabil miercuri pentru a sprijini statul Haiti, care a fost distrus de un seism, Pentagonul lansand o operatiune militara de amploare, dupa promisiunea presedintelui Barack Obama privind o reactie "rapida, coordonata si energica", relateaza AFP.

Papa Benedict al XVI-lea a facut miercuri apel la "generozitatea tuturor" in fata situatiei dramatice din Haiti, tara devastata de un cutremur cu magnitudinea 7, relateaza AFP.

Misiunea de Stabilizare a Natiunilor Unite in Haiti (MINUSTAH), creata in 2004, cuprinde in prezent peste 9.000 de angajati in uniforma, printre care si politisti romani, precum si aproape 2.000 de angajati civili, potrivit site-ului Misiunii ONU din aceasta tara.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/sute-de-mii-de-morti-bilantul-catastrofei-din-haiti-5331415
5331415
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.