Surse: Criza din învăţământ este aproape de sfârşit. Profesorii şi guvernul sunt foarte aproape să cadă la înţelegere, după trei săptămâni de grevă

Autor: Răzvan Botea Postat la 11 iunie 2023 26 afişări

Surse: Criza din învăţământ este aproape de sfârşit. Profesorii şi guvernul sunt foarte aproape să cadă la înţelegere, după trei săptămâni de grevă

Sindicatele şi guvernul sunt foarte aproape să cadă la înţelegere, după ce guvernul le-ar fi transmis liderilor de sindicat că este de acord cu cererile profesorilor ca anul aceasta salariile din învăţământ să crească cu 25% şi anul viitor să ajungă la media pe economie, în două etape: una în ianuarie şi cealaltă la jumătatea anului.

Profesorii ar fi consultaţi în acest moment cu oferta guvernului, iar, dacă se ajunge la un acord, mâine la ora 09:00 sindicatele ar urma să aibă o întâlnire la guvern pentru a pune la punct toate detaliile.

Conform surselor amintite, ar fi vorba de un act normativ, cel mai probabil o ordonanţă de urgenţă (OUG). Astfel, salariile profesorilor ar creşte cu 25% în acest an şi anul viitor cu peste 40%, faţă de nivelul actual, în două tranşe.

Personalul auxiliar ar primi în plus 1500 de lei la salariu, iar personalul nedidiactic ar urma să primească 500 de lei.Nu este clar în acest moment care este impactul bugetar anul acesta şi anul viitor. Conform unor alte surse din guvern, creşterea salariilor profesorilor la salariul mediu ar urma să vină cu un efort bugetar de 17 mld. lei. Cu toate acestea, în proiectul iniţial al legilor educaţiei, care prevedea această creştere, impactul bugetar calculat era de 8 mld. lei.

Profesorii sunt în grevă generală din 22 mai şi au refuzat toate ofertele guvernului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
guvern,
cadre didactice,
intelegere,
invatamant

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.