Surpriză pe piaţa bancară din România: două bănci vor fuziona, rezultând a treia bancă din piaţă raportat la active, cu o cotă de 12%

Autor: Roxana Rosu Postat la 23 octombrie 2023 135 afişări

Surpriză pe piaţa bancară din România: două bănci vor fuziona, rezultând a treia bancă din piaţă raportat la active, cu o cotă de 12%

Grupul elen Alpha Services and Holdings, care dine Alpha Bank, şi grupul italian UniCredit au agreat principalele condiţii financiare pentru fuziunea dintre UniCredit Bank Romania şi Alpha Bank Romania, ca parte a unui parteneriat strategic la nivel internaţional.

Alpha Bank va deţine 9,9% din capitalul social al entităţii rezultate în urma fuziunii şi va primi o contravaloare în numerar de 300 milioane euro. Componenta de numerar rămâne supusă ajustărilor post due diligence legate de calitatea activelor, dacă este cazul.

Alpha Bank va rămâne implicată în noua entitae prin mecanisme de guvernanţă corporativă, inclusiv prin reprezentarea la nivel de consiliu de administraţie.

Tranzacţia va fi finalizată cel mai probabil în 2024, după parcurgerea procesului de confirmatory due dilligence, obţinerea aprobărilor statutare şi a celor din partea tuturor autorităţilor de reglementare implicate.

 „Aceasta este prima achiziţie pe care UniCredit o face în 15 ani, semnalând potenţialul inerent pe care noi, ca business, îl vedem în România şi în regiunea Europa Centrală si de Est. Este semnificativă oportunitatea oferită de această fuziune nu doar clienţilor noştri, actuali şi viitori, ci şi angajaţilor ambelor instituţii. Sunt încântat că aceste două echipe se vor uni şi ştiu că vor lucra mai mult în sinergie decât ar fi fost posibil separat. Această achiziţie este o dovadă a angajamentului UniCredit faţă de creşterea calităţii şi a excelenţei fabricilor noastre de produse, ca să nu mai vorbim de transformarea prin care UniCredit a trecut în ultimii doi ani. A atrage un partener de acest calibru şi a conveni asupra unui angajament ca acesta ar fi fost de neconceput pentru vechiul UniCredit şi sunt încrezător că acesta este începutul unei poveşti de succes pentru această bancă din regiunea Europa Centrală si de Est.”, a declarat Andrea Orcel, CEO UniCredit Group.

Fuziunea va duce la crearea celei de-a treia bănci din piaţă din punct de vedere al activelor totale, cu o cotă de piaţă combinată de 12%.

”Pentru prima oară în România, două grupuri bancare europene folosesc parteneriatul ca abordare de consolidare a pieţei. Această nouă abordare are ca scop nu numai să susţină economia românească mai bine, ci şi să pună pe primul plan nevoile clienţilor şi al acelor comunităţi în care îşi desfăşoară activitatea”, se precizează în comunicatul Alpha Bank România. În urma tranzacţiei, clienţii Alpha Bank România vor avea acces la un portofoliu mai larg de produse şi servicii.

Alpha Bank România, prezentă în top 10 al celor mai mari bănci după active pe piaţa românească, a înregistrat în primul semestru (S1) din 2023 un profit net de 23 mil. euro, mai mare cu 44% faţă de S1/2022, creşterea câştigului fiind influenţată de activitatea comercială puternică şi de gestionarea eficientă a riscurilor, potrivit raportului financiar al grupului grec Alpha Bank Holdings.

În acelaşi timp ,  portofoliul de credite al Alpha Bank în România a ajuns în S1/2023 la 3,02 mld. euro expunere netă după un salt de 10% faţă de S1/2022, în timp ce depozitele clienţilor au urcat la 3,04 mld. euro, în creştere cu 13,6% faţă de S1/2022.

Alpha Bank, prezentă în top 10 al celor mai mari bănci după active pe piaţa românească, era singura bancă cu capital elen rămasă pe piaţa locală, după ce Bancpost a fost cumpărată de Banca Transilvania, Piraeus Bank a ajuns la fondul american de investiţii J.C. Flowers, iar Banca Românească a ajuns la EximBank.

Grupul italian UniCredit a raportat pentru primul semestru (S1) din 2023 un profit net consolidat de 663,8 mil. lei din operaţiunile din România, în creştere cu circa 64% faţă de câştigul consolidat din S1/2022, potrivit rezultatelor financiare anunţate la BVB.

La finalul primului semestru al anului 2023, totalul activelor gestionate de UniCredit a fost 67,2 mld. lei în comparaţie cu 66,2 mld. lei la 31 decembrie 2022, adică un plus de doar 1,58%. 

Italienii de la UniCredit controlează pe piaţa locală UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing, UniCredit Insurance Broker. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
active,
alpha bank,
banca,
fuziune

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.