SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl?

Autor: Cristina Roşca Postat la 13 mai 2025 4070 afişări

SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl?

Lidl România, liderul comerţului autohton după cifra de afaceri din 2023 (cele mai recente date dispo­ni­bile), colaborează cu 26 de producă­tori de dulciuri autohtoni, numărul fiind în creştere pe fondul unei dezvol­tări a sectorului. Totuşi, oficialii com­pa­niei nu spun cum a evoluat numărul de la an la an sau care este ponderea partenerilor locali din producţie în totalul furnizorilor de dulciuri.

Oficialii discounterului german, liderul comerţului autohton, nu au precizat care este numărul total de furnizori pe segmentul de dulciuri, dar au spus că au parteneri în Europa, în Germania, Polonia, Spania, Italia şi Belgia.

Lidl România, liderul comerţului autohton după cifra de afaceri din 2023 (cele mai recente date dispo­ni­bile), colaborează cu 26 de producă­tori de dulciuri autohtoni, numărul fiind în creştere pe fondul unei dezvol­tări a sectorului. Totuşi, oficialii com­pa­niei nu spun cum a evoluat numărul de la an la an sau care este ponderea partenerilor locali din producţie în totalul furnizorilor de dulciuri.

„Pentru categoria dulciurilor, co­la­borăm în prezent cu 26 de producă­tori români, iar extinderea reţelei de furnizori locali reprezintă una dintre priorităţi.

Dezvoltăm cu parteneri din România ciocolată, croissante, che­curi, cozonaci, salam de biscuiţi, prăji­turi, torturi, produse sezoniere şi alte­le. Printre furnizorii noştri se numără parteneri cu care lucrăm de peste 10 ani, dar şi producători care au intrat mai recent în portofoliul nostru (...). „Re­pre­zentanţii Lidl nu înaintează însă nume de parteneri şi nu oferă alte detalii despre aceştia.

Totuşi, ei spun că prin colaborarea cu furnizorii români, compania poate menţine un lanţ de aprovizionare scurt şi eficient, fapt ce se traduce în produse proaspete la raft.

„În acest sens, segmentul conveni­ence reprezintă un exemplu elocvent. Avem în ofertă 42 de prăjituri şi torturi proaspete, toate acestea fiind realizate de trei furnizori români. În­tre acestea, dulciurile premium repre­zin­tă, de ase­menea, un segment pe care l-am con­solidat prin intermediul parteneriate­lor cu producători locali, referindu-ne la prăjiturile Deluxe şi ciocolata Dubai recent introdusă la raft.“

Ciocolata în stil Dubai „made in Romania“ a ajuns totodată la export, în Serbia şi Croaţia, fiind pe listă şi alte ţări. Compania nu oferă însă cifre referitoare la vânzări ori export.

„Totodată, toate dulciurile din gama Cămara Noastră (marcă proprie a Lidl – n.red.) sunt realizate în Româ­nia după reţete autohtone. În ceea ce priveşte producătorii cu care colabo­răm, avem cinci parteneri pentru dulciurile Cămara Noastră.“

Oficialii discounterului german, liderul comerţului autohton, nu au pre­cizat care este numărul total de furni­zori pe segmentul de dulciuri, dar au spus că au parteneri europeni, din Germania, Polonia, Spania, Italia şi Belgia.

Ei adaugă însă că acum le e mai uşor să găsească furnizori autohtoni, pe măsură ce piaţa s-a dezvoltat.

„Piaţa a devenit mai activă, au apă­rut noi producători interesaţi de acest segment, iar ideile de produse sunt din ce în ce mai diverse.“

În dezvoltarea de parteneriate a contat şi deschiderea tot mai mare a furnizorilor locali de a se alinia la ce­rinţele stricte legate de calitate, am­balare şi logistică ale Lidl, spun repre­zentanţii retailerului.

„Identificarea colaboratorilor po­tri­viţi nu este întotdeauna uşoară, însă este o provocare valabilă şi pentru alte categorii de produse. Colaborarea în ceea ce priveşte marca proprie Lidl presupune îndeplinirea unor cerinţe stricte, esenţiale pentru noi ca retailer. Certificarea fabricii conform standar­delor IFS sau BRC, certificarea ingre­di­en­telor utilizate, cum ar fi cacao sau uleiul de palmier, precum şi certifica­rea liniei de producţie sunt cerinţe obli­gatorii pentru a colabora cu noi şi pentru a dezvolta produse marcă pro­prie. Suntem cunoscuţi ca fiind foarte riguroşi în ceea ce priveşte respectarea acestor standarde (...).“

Pe segmentul dulciurilor, cele mai căutate articole de către clienţi fac parte din categoriile biscuiţi, tablete de ciocolată şi batoane de ciocolată. În sortimentul permanent, Lidl are peste 60 de articole la raft în categoria biscuiţi, peste 40 de articole la tablete de ciocolată şi un număr similar în segmentul batoanelor de ciocolată. Acestea includ şi produse fabricate în România, aşa cum sunt biscuiţii Antonia, biscuiţii Petit Beurre Tastino sau biscuiţii digestivi Tastino, spun oficialii Lidl.

„Printre cele mai cautate articole din segmentul de biscuiţi se numără biscuiţii Antonia, cei Petit Beurre şi biscuiţii digestivi sub marca proprie. De asemenea, în gama Cămara Noastră avem o serie de produse in-out foarte apreciate, printre care nucile umplute, cozonacul, checul marmorat, fursecurile ochi de pisică, salamul de biscuiţi, limbile de pisică, dar şi dulciurile din segmentul convenience, precum prăjiturile Albă ca Zăpada, Boema, Doboş sau cele cu aromă de rom.“De altfel, reprezentanţii companiei afirmă că „made in Romania“ sau originea locală rămâne un criteriu important în procesul de alegere a unui produs, acestă tendinţă fiind confirmată şi de un studiu realizat de compania de cercetare de paiţă YouGov în 2024, Behaviour Change, care analizează comportamentul de consum la nivel european.

De asemenea, preţul rămâne unul dintre factorii principali în deciziile de cumpărare, mai ales în perioadele de incertitudine economică sau inflaţie ridicată. „În acest sens, poziţionarea noastră ca smart discounter rămâne un avantaj competitiv.“

Compania este liderul comerţului local după datele din 2023 (cele mai recente), cu afaceri de 21,8 mld. lei, plus 18%. Lanţul are aproape 370 de magazine pe plan autohton.

Lidl a intrat în România în 2011, când a preluat peste 100 de unităţi de la Plus Discount, pentru ca apoi să se extindă de la zero. Acum, anunţă planuri pentru alte 200 de unităţi până în 2030.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.