Surpriză: CBRE l-a recrutat Marius Şcuta, fost director în cadrul companiei de consultanţă imobiliară JLL, pentru funcţia de Head of Business Development

Autor: Cristina Bellu Postat la 12 octombrie 2023 85 afişări

Surpriză: CBRE l-a recrutat Marius Şcuta, fost director în cadrul companiei de consultanţă imobiliară JLL, pentru funcţia de Head of Business Development

CBRE, principalul jucător din piaţa de consultanţă imobiliară, îl numeşte pe Marius Şcuta în funcţia de Head of Business Development al CBRE, începând cu data de 1 noiembrie, ca parte din strategia companiei de a-şi consolida poziţia în piaţă şi a-şi dezvolta businessul.

Marius Şcuta activează de peste 16 ani în piaţa de real estate. După o experienţă de 8 ani în telecomunicaţii pe conturi corporate de mari dimensiuni, a debutat în piaţa de imobiliare comerciale în 2007 în rolul de coordonator al unei echipei de office.

Din 2009 până la exit-ul din România al JLL, Marius a ocupat funcţia de National Director, Head of Office Leasing Department, fiind şi membru al board-ului companiei. În ultimii ani, a dezvoltat şi condus echipe ale căror performanţe le-a permis să se menţină în top 2, asigurând în acelaşi timp însă coeziune şi continuitate în departamentele sale.

Portofoliul personal înregistrează deja peste 600.000 mp de birouri închiriaţi direct sau sub conducerea sa directă.

“Suntem într-un context care mă provoacă, cu un 2024 fără livrări pe segmentul clădirilor de birouri, cu necunoscute de infrastructură pe cel de Industrial&Logistică, cu o schimbare de perspectivă pe segmentul retail şi cu acelaşi pool de investitori în piaţă, la care se adaugă presiuni pe chirii, costuri crescute şi incertitudine. Cred însă că perioadele grele sunt de fapt rampe de lansare pentru cele mai interesante oportunităţi, iar cu suportul, capabilităţile şi know-how-ul echipelor din CBRE intenţionez să demonstrez acest lucru”,  spune Marius Scuta, Head of Business Development al CBRE Romania.

Sectorul de Office din România traversează o perioadă în care se repoziţionează, pe fondul contextului macroeconomic, al muncii la distanţă, dar şi a lipsei de noi spaţii de birouri livrate. Chiar şi în lipsa unor noi livrări în 2024 şi a unui număr limitat în 2025, al treilea trimestru al acestui an a reprezentat un an record în ceea ce priveşte activitatea totală de leasing. În condiţiile în care companiile rămân atenţe la costuri, reînnoirea contractelor de închiriere şi relocările de tip "flight-to-quality" au fost principalele stimulente ale cererii în acest trimestru. Peste 164.000 mp au fost tranzacţionaţi în Bucureşti, iar acest lucru are un aspect pozitiv, care ar putea fi interpretat ca o reconfirmare a angajamentului pe termen lung al companiilor existente pe piaţă, arată o analiză a CBRE.

“Există mult potenţial pe piaţa locală, mai ales în acesată perioadă provocatoare pentru sectoarele cheie, office şi investment, care îi avantajează pe cei care sunt îndrăzneţi şi creativi, iar Marius aduce un spirit proaspăt, competiţional, de care avem nevoie pentru creştere”, adaugă Răzvan Iorgu, Director General al CBRE Romania.

În primele nouă luni ale anului 2023 piaţa de spaţii de birouri moderne a oscilat, transmiţând mesaje mixte, însă activitatea totală de închiriere, de 352.500 mp, a depăşit cifrele înregistrate anul precedent şi ar putea atinge o rată istorică.

Criteriile de sustenabilitate devin din ce în ce mai importante şi vor domina agenda discuţiilor privind spaţiile de birouri. În 2024, deciziile cu privire la tranzacţiile de birouri vor fi influenţate în mare măsură de prezenţa criteriilor ESG, care deja sunt luate în considerare în discuţiile pentru contractele cu proiecte care vor fi livrate după 2025-2026. Accesibilitatea şi calitatea proiectelor de birouri rămân esenţiale şi sunt principalii factori de decizie.

Piaţa de birouri din România a atins un nivel de stabilitate care a absorbit modificările aduse de munca hibrid şi va primi cu entuziasm clădirile noi atunci când acestea îndeplinesc atributele căutate de chiriaşi. Se preconizează o evoluţie matură către o piaţă de birouri de calitate superioară şi sustenabilă, mai arată analiza CBRE.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.