Supermarketurile din Grecia, obligate să adopte preţuri preferenţiale la produsele de bază

Autor: Mediafax Postat la 02 noiembrie 2022 75 afişări

Supermarketurile din Grecia, obligate să adopte preţuri preferenţiale la produsele de bază

Guvernul Greciei a adoptat o lege care obligă fiecare supermarket să aibă cel puţin un produs la preţ preferenţial în fiecare categorie de alimente, din cauza inflaţiei mari şi a a dificultăţile din gospodăriile greceşti, potrivit Le Monde.

„Cetăţenii (...) văd că preţurile cresc (...) şi îşi spun că este un furt. Este de înţeles pentru că această inflaţie este atât de bruscă şi continuă”, a declarat ministrul Dezvoltării şi Investiţiilor, Adonis Georgiadis, la postul de radio Skai.

Confruntat cu o inflaţie galopantă, care a ajuns la 12,1%, fiind una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană, potrivit Eurostat, guvernul grec a decis să lanseze, de miercuri, 2 noiembrie, un „coş” care permite tuturor gospodăriilor să găsească un produs din 31 de categorii (pâine, lapte, paste, orez, carne etc.) la un preţ preferenţial în supermarketurile cu o cifră de afaceri de peste 90 de milioane de euro pe an.

Prin urmare, de comun acord cu ministerul, toate supermarketurile trebuie să propună un produs pentru fiecare categorie la un preţ redus şi să îl promoveze pe internet sau în broşuri publicitare. Cei care nu reuşesc să facă acest lucru la timp riscă o amendă de 5.000 de euro pe zi de întârziere. Măsura, care a intrat în vigoare la 2 noiembrie, ar trebui să dureze cel puţin până la sfârşitul lunii martie, potrivit Ministerului Dezvoltării şi Investiţiilor, deşi lista de produse ar putea fi actualizată pe parcurs.

Potrivit unui studiu realizat de NielsenIQ, gospodăriile din Grecia au plătit în primele nouă luni ale anului 2022 în supermarketurile din ţară cu aproximativ 320 de milioane de euro mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce au cumpărat mai puţine produse (-1,8%).

În domeniul energiei, creşterile au fost cele mai spectaculoase: preţul gazelor s-a cvadruplat într-un an (+ 332%), iar preţul energiei electrice a crescut cu 30%. Pe măsură ce se apropie iarna, mulţi greci se tem că nu vor putea să se încălzească. Potrivit unui sondaj recent al Institutului Marc, cea mai mare preocupare a populaţiei greceşti este creşterea costului vieţii (84,5%), cu mult înaintea tensiunilor cu Turcia (44%).

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.