Suedia se va confrunta cu o recesiune care va dura până în 2024, spune ministrul de finanţe

Autor: Dorin Oancea Postat la 22 decembrie 2022 85 afişări

Economia suedeză va intra anul viitor într-o recesiune mai profundă şi mai de durată decât se preconiza anterior, deoarece creşterea preţurilor la energie va duce la creşterea inflaţiei, afectând gospodăriile şi întreprinderile, a declarat joi ministrul de finanţe al ţării, conform Reuters.

Suedia se va confrunta cu o recesiune care va dura până în 2024, spune ministrul de finanţe

Produsul intern brut al Suediei ar urma acum să se contracte cu 0,7% în 2023, faţă de o prognoză din noiembrie care prevedea un declin de 0,4%, în timp ce inflaţia globală este estimată la 6% anul viitor, faţă de 5,2% cât se preconiza anterior.

"Am spus în octombrie că Suedia se îndreaptă spre o iarnă economică şi ceea ce vedem acum este că iarna pare să fie mai prelungită decât am crezut", a declarat ministrul de finanţe Elisabeth Svantesson într-o conferinţă de presă.

"Evoluţia slabă... se pare că nu va atinge cel mai de jos nivel până în 2024", a spus ea.

În prezent, se estimează că economia va creşte cu doar 1% în 2024, faţă de 2% cât se estima anterior, înainte de a-şi reveni la o creştere de 2,7% în 2025, a prezis ministerul.

Gospodăriile suedeze au devenit din ce în ce mai pesimiste în ultimele luni, afectate de inflaţia galopantă, de creşterea costurilor ipotecare şi de preţurile record la electricitate. Nivelurile de încredere a consumatorilor au fost aproape de minime record în noiembrie.

"Este important să spunem că, în acest moment, nu ne confruntăm cu o criză economică, ci cu o criză energetică. Multe persoane se luptă cu adevărat... dar nu şi economia în ansamblu", a declarat Svantesson.

Banca centrală a ţării a majorat ratele dobânzilor de patru ori în acest an, până la 2,50%, pentru a combate spirala inflaţiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
suedia,
recesiune,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.