Suedia preia preşedinţia rotativă a Consiliului UE

Autor: Iulian Moşneagu Postat la 01 ianuarie 2023 25 afişări

Suedia preia preşedinţia rotativă a Consiliului UE

Suedia preia de azi preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Suedia, care va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene până la 1 iulie, a identificat problemele pe care le va aborda cu prioritate în timpul mandatului său.

Potrivit documentelor pregătite de preşedinţia suedeză, securitatea, competitivitatea, mediul şi tranziţia energetică, valorile democratice şi statul de drept vor fi principalele teme.

"Suedia preia preşedinţia într-un moment în care Uniunea Europeană se confruntă cu provocări fără precedent. O Europă mai ecologică, mai sigură şi mai liberă reprezintă baza priorităţilor noastre", a declarat prim-ministrul Ulf Kristersson, conform agenţiei Anadolu.

Ţara va acorda prioritate continuării sprijinului militar şi economic acordat Ucrainei şi consideră că procesul de aderare a Ucrainei la UE ar trebui, de asemenea, să fie sprijinit şi că trebuie luate măsuri suplimentare pentru reconstrucţia ţării.

În ceea ce priveşte politica externă, Suedia va acorda prioritate Rusiei.

Referindu-se la importanţa situaţiei de securitate din Balcani, a declarat că stabilitatea şi securitatea în estul Mediteranei sunt în interesul strategic al UE.

Guvernul suedez, care a pledat pentru menţinerea legăturilor transatlantice puternice cu SUA, va încerca, de asemenea, să îşi orienteze politicile economice în contextul în care deciziile economice protecţioniste ale administraţiei americane pot afecta negativ ţările europene.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
suedia,
ue,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.