Suedezii mută un oraş de 20.000 de persoane pentru a exploata o mină de fier

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 06 martie 2014 1815 afişări

Localitatea Kiruna, din nordul Suediei, va fi mutată 3 kilometri spre est, pentru ca mina de fier din zonă să poată fi exploatată în continuare.

Suedezii mută un oraş de 20.000 de persoane pentru a exploata o mină de fier

Relocarea se va desfăşura pe o perioadă de douăzeci de ani şi presupune abandonarea a peste 3.000 de case şi blocuri, relatează BBC.co.uk. "Când oamenii aud că desenăm, organizăm şi construim un oraş de la zero, se gândesc la un soi de experiment utopic", a declarat arhitectul Mikael Stenqvist. "Dacă proiectul nu iese bine, în joc se află supravieţuirea localităţii Kiruna, a locuitorilor ei şi a economiei locale. Asta ne dă motive serioase de îngrijorare."

Povestea a început în anul 2004, când mina locală Luossavaara-Kiirunavaara a trimis guvernului o solicitare de a putea săpa la adâncime mai mare, acţiune ce ar fi dus la posibile alunecări de teren; zece ani mai târziu au început să apară fisuri pe mai multe străzi din centrul oraşului.  Locuitorii nu mai pot construi sau face reparaţii caselor, deoarece terenul a devenit extrem de instabil.

Vechea biserică a localităţii, votată în 2001 ca fiind cea mai frumoasă clădire din Suedia, va fi dezmembrată şi reconstruită, piesă cu piesă, în noul oraş. "Vrem să păstrăm cât mai mult din spiritul vechi al localităţii", mai spune Stenqvist. "Costurile nu ne permit însă să mutăm tot ceea ce am vrea."

Localnicii sunt entuziasmiţi şi aşteaptă cu nerăbdare prezentarea centrului noii localităţi, care va avea loc în luna aprilie. ""A venit în sfârşit momentul în care oamenii se pot gândi la investiţii şi planuri", a declarat Viktoria Walldin, o specialistă implicată în proiectul de relocare.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/suedezii-muta-un-oras-de-20-000-de-persoane-pentru-a-exploata-o-mina-de-fier-12209396
12209396
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.