SUA pot să utilizeze instalaţii ale Turciei în lupta împotriva jihadiştilor, a dat sigurări Kerry

Autor: Gaidau Ion Postat la 15 octombrie 2014 29 afişări

Secretarul de Stat american, John Kerry, a dat asigurări marţi, la Paris, că Turcia permite coaliţiei internaţionale conduse de Statele Unite, care luptă împotriva jihadiştilor din Irak şi Siria, să utilizeze "unele" dintre instalaţiile sale.

Turcia a negat cu o zi înainte că ar fi semnat un "nou acord" cu Statele Unite pentru a permite coaliţiei să aibă acces la bazele sale.

În schimb, John Kerry a apreciat că nu există "nicio divergenţă" în poziţia celor două ţări după întrevederile de săptămâna trecută dintre lideri turci şi emisari americani.

"Turcia a accepat să găzduiască, să antreneze şi să echipeze oameni", a declarat şeful diplomaţiei americane în cursul unei conferinţe de presă, la Paris, după o întrevedere cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Turcia "permite, într-adevăr, utilizarea unor instalaţii", a dat asigurări secretarul de Stat american.

Potrivit lui Kerry, Turcia, în calitate de stat membru NATO, îşi va defini rolul în operaţiunile împotriva jihadiştilor în conformitate "cu calendarul său" şi "în măsura în care se va avansa în stabilirea şi atribuirea unor responsabilităţi (Ankarei) în cadrul coaliţiei".

"Turcia are, cu siguranţă, un rol foarte important de jucat în acest proces", a adăugat el.

Duminică, un oficial de la Pentagon a declarat, sub acoperirea anonimatului, că Guvernul de la Ankara a permis utilizarea bazelor turce în operaţiunile aeriene contra grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în Irak şi Siria.

"Purtăm negocieri intense cu aliaţii noştri, dar nu există niciun nou acord cu Statele Unite privind baza aeriană Incirlik", a declarat a doua zi purtătorul de cuvânt al Guvernului turc, Bülent Arinç.

Turcia refuză deocamdată să se alăture coaliţiei militare internaţionale pe motiv că atacurile aeriene împotriva jihadiştilor ar putea consolida prin ricoşeu tabăra preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FRANŢA,
TURCIA,
SUA
/actualitate/sua-pot-sa-utilizeze-instalatii-ale-turciei-in-lupta-impotriva-jihadistilor-a-dat-sigurari-kerry-13389332
13389332
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.