SUA anunţă că ridică la ONU problema încălcării de Iran a unei rezoluţii, după testarea unei rachete

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 14 octombrie 2015 40 afişări

Testarea unei rachete, anunţate de Iran în weekend, pare că a încălcat o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, iar Washingtonul va ridica problema acestui incident la ONU, a anunţat Departamentul de Stat, relatează Reuters în pagina electronică.

Teheranul a anunţat duminică faptul că a testat o nouă rachetă balistică de precizie, ghidată, semnalând un aparent progres în încercările iraniene de a îmbunătăţi precizia arsenalului său de rachete.

"Vom ridica, evident, acest lucru în Consiliul de Securitate al ONU, aşa cum am procedat şi în cazul unor lansări anterioare", a declarat marţi pentru presă Mark Toner, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, subliniind că testul pare să reprezinte o încălcare a Rezoluţiei ONU 1929.

El şi Josh Earnest, un purtător de cuvânt al Casei Albe, au declarat că această problemă este distinctă de acordul pe care Iranul l-a încheiat în iulie cu şase mari puteri, care vizează limitarea programului atomic al Teheranului în schimbul unei relaxări a sancţiunilor care i-au fost impuse.

Iranul face obiectul interdicţiei de a testa rachete balistice, prin Rezoluţia 1929 a Consiliului, care datează din 2010 şi care rămâne valabilă până la intrarea în vigoare a acordului încheiat pe 14 iulie.

Atunci când acordul va intra în vigoare, Iranul va fi obligat în continuare să nu efectueze nicio activitate în domeniul rachetelor balistice menită să-i ofere arme nucleare - pentru o perioadă de până la opt ani -, potrivit unei rezoluţii a Consiliului de Securitate adoptate în iulie.

Această rezoluţie prevede că, atunci când acordul este vigoare, ţările vor primi permisiunea să transfere tehnologie în domeniul rachetelor şi armamentului greu către Iran de la un caz la altul, dar cu aprobarea Consiliului.

În perioada în care a fost întocmit proiectul de rezoluţie, un oficial american a catalogat această prevedere lipsită de sens şi a anunţat că Statele Unite vor opune un vot de veto oricărei sugestii de transferare a vreunei tehnologii în domeniul rachetelor către Iran.

Earnest a subliniat marţi că ţările ar putea face mai mult pentru a opri o scugere de tehnologie în domeniul rachetelor către Iran.

"Aceasta este o activitate care necesită o cooperare internaţională", a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe, adăugând că Washingtonul este pregătit să coopereze cu aliaţi de la Golf pentru a contracara programul iranian în domeniul rachetelor balistice.

Televiziunea iraniană de stat a prezentat duminică ceea ce a numit o lansare cu succes a unei noi rachete iraniene - Emad -, care pare să fie prima armă ghidată de precizie a Teheranului şi care are o rază de acţiune ce-i permite să lovească Israelul, inamicul său regional.

Ambasadorul britanic la ONU Matthew Rycroft a declarat pentru presă, la New York, că "arhitectura (sancţiunilor) actuale rămâne în vigoare" pentru moment şi a adăugat că incidentul este necesar să fie analizat de către Comisia pentru sancţiuni impuse Iranului din cadrul Consiliului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
ONU,
IRAN
/actualitate/sua-anunta-ca-ridica-la-onu-problema-incalcarii-de-iran-a-unei-rezolutii-dupa-testarea-unei-rachete-14839116
14839116
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.