SUA anulează parţial embargoul asupra vânzării de arme către Vietnam

Autor: Gaidau Ion Postat la 03 octombrie 2014 22 afişări

Statele Unite au anunţat joi că au anulat parţial embargoul asupra vânzării de arme ce viza Vietnamul, în vederea asigurării securităţii maritime a acestei ţări din Asia de Sud-Est, un mesaj adresat Chinei, care are diferende teritoriale cu vecinii săi asiatici în Marea Chinei de Sud.

În cursul unei întrevederi, joi, la Departamentul de Stat, "secretarul de Stat (John Kerry) l-a informat pe vicepremierul şi ministrul de Externe (vietnamez Pham Binh) Minh (...) în legătură cu un viitor transfer de echipamente de apărare în vederea asigurării securităţii maritime" a ţării sale, a anunţat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Jennifer Psaki.

"Această măsură vizează să sprijine eforturile Vietnamului pentru ameliorarea pregătirii sale în domeniul maritim şi a capacităţilor sale în materie de securitate maritimă", a spus purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, fără să evoce China.

Miercuri, secretarul de Stat american l-a primit şi pe ministrul chinez de Externe, Wang Yi, o întâlnire umbrită de criza politică din Hong Kong.

Tensiunile rămân puternice în Marea Chinei de Sud, unde China are diferende teritoriale cu mai multe ţări, printre care Brunei, Malaysia, Filipine, Vietnam şi Taiwan, care nu face parte din Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN: Birmania, Brunei, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaysia, Filipine, Singapore, Thailanda şi Vietnam).

Relaţiile au fost foarte tensionate în ultimele luni între Beijing şi Hanoi, după ce China a instalat în mai o platformă petrolieră în apropiere de arhipelagul disputat Paracel, gest ce a generat manifestaţii antichineze în Vietnam şi i-a determinat pe americani să-şi înăsprească tonul faţă de chinezi. China şi-a retras între timp platforma.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
VIETNAM,
APĂRARE
/actualitate/sua-anuleaza-partial-embargoul-asupra-vanzarii-de-arme-catre-vietnam-13363165
13363165
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.