Studiu Revolut: Românii au investit cu precădere în 2023 în acţiunile Tesla şi Nordea Bank. Suma medie alocată investiţiilor la bursă, circa 1.600 de euro

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 11 ianuarie 2024 51 afişări

Studiu Revolut: Românii au investit cu precădere în 2023 în acţiunile Tesla şi Nordea Bank. Suma medie alocată investiţiilor la bursă, circa 1.600 de euro

Revolut, aplicaţie financiară cu 3,4 milioane de clienţi în România,  a prezentat principalele tendinţe în domeniul investiţiilor personale în 2023, pe piaţa locală şi în Spaţiul Economic European, se arată într-un comunicat de presă. Platforma a atins un nou record  pe piaţa locală, unde numărul clienţilor care fac investiţii personale cu aplicaţia de digital banking aproape s-a dublat la finalul anului trecut faţă de 31 decembrie 2022 (plus 95%).

La fel ca majoritatea clienţilor Revolut din Uniunea Europeană, românii au fost interesaţi mai ales de acţiunile Tesla (TSLA), pe bursele americane, şi de acţiunile Nordea Bank Abp (NDA), pe pieţele europene

„Utilizatorii români s-au situat printre cei mai entuziaşti investitori europeni, după numărul de clienţi ai produselor de investiţii, iar portofoliul mediu/ client a atins suma de 1.640 euro, în timp ce media per utilizator, la nivelul SEE, a fost de 1.827 euro. Pe piaţa locală, cea mai mare sumă medie investită a fost înregistrată în rândul segmentului de vârstă 45-54 de ani, atingând 3.145 euro/client”, scrie compania în comunicat.

O abordare diferită a produselor investiţionale propuse de Revolut s-a remarcat şi în funcţie de sex – bărbaţii s-au dovedit a fi investitori individuali mai entuziaşti decât femeile, atât în privinţa frecvenţei investiţiilor, cât şi a sumelor. Un utilizator român a investit de aproape două ori şi jumătate mai mulţi bani decât o investitoare – 1.980 euro în medie/ client faţă de 840 euro/ clientă.

În rândul clienţilor din SEE, cele mai tranzacţionate acţiuni de pe bursele americane au fost cele ale producătorului de vehicule electrice Tesla (TSLA), urmate de cele ale companiei de transporturi spaţiale Momentus (MNTS) şi ale companiei auto chinezeşti NIO (NIO). Printre acţiunile europene vizate de investitori s-au numărat cele ale producătorului olandez de bere Anheuser-Busch (1NBA), urmat de gigantul german din industria auto Volkswagen (VOW3) şi compania olandeză de plăţi electronice Adyen (1N8).

Românii au preferat să adauge în portofoliile lor acţiunile companiei americane Tesla precum şi pe cele ale producătorului de vehicule electrice NIO (NIO). De asemenea, şi-au diversificat portofoliile cu acţiunile companiei de divertisment AMC (AMC), aflată în centrul fenomenului „meme stocks” început în urmă cu trei ani.

În privinţa preferinţelor pentru acţiunile europene, pe primul loc în top s-a situat compania finlandeză Nordea Bank (04Q), iar top trei acţiuni preferate a fost completat de banca olandeză ABN AMRO Group N.V. (AB2) şi de compania germană de tehnologie optică Jenoptik AG (JEN).

„Analizând evoluţia pieţei în 2023, vedem că piaţa de capital a cunoscut o creştere impresionantă cu peste 24% pentru indexul S&P 500 şi cu 54% pentru indexul Nasdaq 100, arătând rezilienţa şi adaptabilitatea mediului financiar la contextul economic global. Privind la 2024, perspectiva unor dobânzi care să ajungă până la un maximum posibil de 4%-5% în SEE imprimă o dinamică diferită faţă de anul anterior. Pe măsură ce dobânzile scad, preţurile obligaţiunilor cresc şi se creează noi oportunităţi strategice pentru investitori. În curând, şi Revolut le va permite clienţilor săi accesul la acest tip de instrumente investiţionale, direct în aplicaţie”, spune Rolandas Juteika, head of wealth and trading SEE, Revolut.

Platforma de tranzacţionare are în portofoliul de investiţii peste 2.200 de acţiuni ale companiilor listate pe bursele americane, peste 140 de acţiuni de pe bursele europene şi 200 de fonduri tranzacţionate pe bursă (ETF-uri) prin intermediul aplicaţiei.

„Tendinţa de temperare a inflaţiei din ultimele luni aduce un sentiment de optimism care contribuie şi el la reconfigurarea strategiilor de investiţii. Cum abia am intrat în noul an, o atitudine echilibrată şi analitică a condiţiilor de piaţă este binevenită pentru cei care doresc să fructifice noile oportunităţi”, adaugă Juteika.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.