Studenţi: Alocarea bugetară acordată Educaţiei, de 2,1% din PIB, cea mai scăzută din istoria recentă

Autor: Cosmin Pirv Postat la 07 decembrie 2022 49 afişări

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) susţine că alocarea bugetară acordată Ministerului Educaţiei, de 2,1% din Produsul Intern Brut, reprezintă cel mai scăzut nivel de finanţare din istoria recentă.

Studenţi: Alocarea bugetară acordată Educaţiei, de 2,1% din PIB, cea mai scăzută din istoria recentă

„Cu o modificare pozitivă de 7% faţă de anul 2022, în valoare netă de aproximativ 2 miliarde de lei, de la 30 de miliarde la 32 de miliarde de lei, şi în contextul unei rate a inflaţiei de 15,3% în

noiembrie 2022, Guvernul României îşi asumă public scăderea masivă în termeni reali a bugetului acordat domeniului Educaţie, într-un deplin contrast cu tot ceea ce a promis public în ultimul an”, arată ANOSR într-un comunicat remis presei miercuri.

Conform acestuia, creşterile salariale pentru profesori, bursele pentru studenţi, investiţiile în infrastructură şi îmbunătăţirea condiţiilor de studiu prin digitalizare „nu reprezintă altceva decât cuvinte fără

acoperire în contextul în care guvernanţii decid nu doar să nu crească semnificativ finanţarea învăţământului, aşa cum au promis constant, ci să o reducă în termeni reali”.

Reprezentanţii studenţilor arată că este evident că proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2023 nu are nici cea mai mică legătură cu priorităţile programului „România Educată″.

„Înţelegem faptul că există finanţări importante din PNRR şi alte fonduri europene, însă considerăm că acestea sunt insuficiente faţă de nevoile acute ale sistemului şi, tocmai de aceea, trebuie dublate de o finanţare consistentă din Legea Bugetului de Stat, în vederea asigurării implementării programului <România Educată>”, transmite ANOSR.

Studenţii solicită intervenţia preşedintelui României şi a premierului pentru corectarea acestui proiect „absurd, care, în ipoteza adoptării sale, va cataloga definitiv educaţia din România ca un sector

de unde pot fi sacrificate resurse”.

ANOSR anunţă că îşi asumă ca, în eventualitatea trimiterii către Parlament a proiectului de lege în această variantă, să demareze de îndată proteste.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
studenţi,
buget,
educaţie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.