Streaming-ul va transforma jocurile video aşa cum Netflix a schimbat televiziunea

Autor: Daniel Belu Postat la 02 octombrie 2023 24 afişări

Streaming-ul va transforma jocurile video aşa cum Netflix a schimbat televiziunea

Streaming-ul va transforma industria jocurilor video aşa cum Netflix a revoluţionat televiziunea şi cinematograful, potrivit şefului Ubisoft, după ce compania franceză a încheiat un acord cu Microsoft pentru cloud-gaming, conform Financial Times.

Ubisoft, creatorul unor francize renumite, printre care Assassin's Creed şi Tom Clancy's Rainbow Six, a acceptat luna trecută să achiziţioneze drepturile de streaming pentru portofoliul de jocuri al Activision Blizzard, ca parte a ofertei Microsoft de a obţine aprobarea autorităţilor de reglementare pentru preluarea Activision, în valoare de 75 de miliarde de dolari.

"Când Netflix a spus pentru prima dată că va intra în streaming, acţiunile lor au scăzut foarte mult şi au fost criticaţi pe scară largă", a declarat directorul executiv al Ubisoft, Yves Guillemot, pentru Financial Times.

"Astăzi vedem ce au devenit", a adăugat el. "Va fi la fel şi cu jocurile video, dar va dura ceva timp. Dar când va decola, se va întâmpla foarte repede."

Vestea acordului cu Microsoft a făcut ca acţiunile Ubisoft să crească cu până la 9 procente într-o singură zi. Cu toate acestea, acţiunile sale au pierdut aproape două treimi din valoarea lor de la cel mai recent vârf atins la începutul anului 2021, în urma unei serii de lansări întârziate, a unor jocuri cu performanţe scăzute şi a interesului scăzut pentru serviciului său de abonament, Ubisoft+.

Până în prezent, jocurile în cloud au decolat mai greu decât au prezis mulţi din industrie, din cauza provocărilor tehnice şi de afaceri. În urmă cu un an, Google şi-a închis ambiţiosul serviciu de jocuri în cloud Stadia, după ce nu a reuşit să atragă utilizatori.

Omdia, un grup de cercetare, estimează că serviciile compatibile cu jocurile în cloud, precum Xbox Game Pass Ultimate şi PlayStation Plus Premium, vor genera 3,2 miliarde de dolari în 2023, reprezentând doar 2% din totalul cheltuielilor consumatorilor pentru jocuri. Analiştii preconizează că această cifră se va dubla cel puţin în următorii cinci ani.

"Credem cu tărie că în următorii cinci până la zece ani, multe jocuri vor fi transmise în flux şi vor fi produse şi în cloud", a declarat Guillemot. "Asta ne-a împins să mergem mai departe cu acordul".

Mişcarea Microsoft de a ceda o mare parte din drepturile Activision pentru jocurile în cloud către Ubisoft a fost un pas făcut de companie pentru a obţine aprobarea din partea Autorităţii pentru Concurenţă şi Pieţe din Marea Britanie. Aprobarea ar deschide calea pentru ca cea mai mare achiziţie din istoria industriei jocurilor video să fie finalizată luna viitoare. Se aşteaptă o decizie finală din partea autorităţii de reglementare din Marea Britanie.

Guillemot nu a dorit să dezvăluie detalii financiare pentru acordul de streaming, care va implica o "plată unică" către Microsoft pentru a achiziţiona drepturile de cloud gaming în afara spaţiului economic european pentru toate jocurile de succes ale Activision, inclusiv Call of Duty, în următorii 15 ani.

Guillemot a declarat că aceste drepturi de streaming, plus lansarea unei tehnologii mobile mai puternice, cum ar fi cel mai recent iPhone 15 de la Apple, vor fi esenţiale pentru a creşte penetrarea pieţei Ubisoft în regiunile cu creştere rapidă din afara Europei şi a SUA, unde jocurile pe console nu sunt la fel de înrădăcinate.

"Ţările care trebuie să progreseze foarte rapid sar adesea la noile tehnologii şi sar peste vechile metode ale vechilor sisteme", a spus el, arătând adoptarea de către Africa a plăţilor mobile. "Aşa că noi credem că aceste regiuni vor trece mai repede la streaming şi la cloud decât altele".

Ubisoft, cu sediul la Paris, iese după câţiva ani dificili, în care cifra de afaceri netă a scăzut şi datoriile au crescut. În 2020, compania s-a confruntat, de asemenea, cu acuzaţii de hărţuire sexuală şi proceduri deficitare în sectorul resurselor umane, ceea ce a dus la mai multe concedieri la nivel înalt.

"Au avut un mare impact", a declarat Guillemot despre acuzaţiile legate de comportamentul sexual neadecvat. "Aveam sisteme care nu erau suficient de eficiente".

Compania mizează pe faptul că marile lansări de jocuri din acest an, cum ar fi Assassin's Creed Mirage în octombrie, creşterea resurselor concentrate pe francizele sale de succes şi un program de reducere a costurilor de 200 de milioane de dolari vor schimba situaţia.

Unii analişti au prezis că mult aşteptata finalizare a achiziţiei Activision de către Microsoft va declanşa un nou val de consolidare a industriei jocurilor video.

Ubisoft a încheiat un parteneriat cu Tencent din China pentru a se fortifica împotriva tentativelor de preluare. Un acord încheiat anul trecut pentru creşterea pachetului de acţiuni deţinut de Tencent în holdingul familiei Guillemot a consolidat controlul partenerilor asupra grupului. Injecţia de capital în valoare de 300 de milioane de dolari a conferit Tencent şi familiei Guillemot, împreună, 25% din capitalul social şi 30% din drepturile de vot, dar a spulberat speranţele investitorilor că Ubisoft ar putea fi cumpărată.

Guillemot a declarat că "ar putea exista posibilităţi" de a creşte această cotă în viitor, dar că acestea sunt limitate la acel plafon de 30 la sută în prezent. "Am vrut să lucrăm cu Tencent pentru a ne asigura că administraţia are un control bun asupra capitalului companiei. Dar asta nu împiedică consiliul să asculte propunerile", a spus el.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.