Stoltenberg admite că Rusia nu trebuie subestimată, de aceea vrea susţinerea Ucrainei pe termen lung

Autor: Mihai Draghici Postat la 10 ianuarie 2023 17 afişări

Stoltenberg admite că Rusia nu trebuie subestimată, de aceea vrea susţinerea Ucrainei pe termen lung

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, afirmă că Rusia îşi menţine obiectivele militare şi recunoaşte că nu trebuie subestimată, de aceea crede că Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană trebuie să susţină apărarea Ucrainei pe termen lung.

"Sunt prevăzute discuţii săptămâna viitoare cu ucrainenii pentru a vedea ce tipuri de armament sunt necesare şi care dintre aliaţi le pot furniza", a afirmat Jens Stoltenberg, după semnarea Declaraţiei comune NATO-Uniunea Europeană.

"Rusia a suferit pierderi grele, dar nu trebuie subestimată. Mobilizează trupe şi echipamente. Rusia este pregătită să sufere pierderi pentrua continua războiul. (Preşedintele rus) Vladimir Putin nu şi-a schimbat obiectivul, iar Ucraina trebuie susţinută pe termen lung", a insistat Stoltenberg, citat de cotidianul Le Monde.

Aliaţii occidentali argumentează că aprovizionarea cu armament a armatei ucrainene va slăbi Rusia şi va facilita negocierile pentru oprirea războiului. Săptămâna trecută, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a admis că, deşi a trecut aproape un an de la începerea invaziei militare ruse, nu există semnale că Rusia va opri curând războiul.

"În pofida tuturor eforturilor internaţionale, nu există niciun semnal în prezent că Putin ar intenţiona să oprească în 2023 acţiunile brutale de distrugere", a admis Baerbock. Ministrul german de Externe crede că va fi pace doar dacă Rusia opreşte bombardamentele şi îşi retrage trupele din Ucraina. "Dacă trupele ucrainene ar înceta să lupte, Ucraina nu ar mai exista", a atras atenţia Baerbock.

Rusia şi Ucraina nu poartă negocieri pentru oprirea conflictului militar. Kievul şi Occidentul acuză Moscova de lipsă de seriozitate în negocierile iniţiale, iar Kremlinul denunţă refuzul liderilor ucraineni de a negocia şi furnizarea de armament de către NATO şi Uniunea Europeană. Administraţia Volodimir Zelenski condiţionează negocierile cu Rusia de retragerea trupelor ruse şi a emis un decret prin care nu va purta negocieri atât timp cât este în funcţie preşedintele Vladimir Putin.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
nato,
ucraina,
rusia,
refuz,
admitere,
sustinere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.