Stelian Ion: Este revoltător că Inspecţia Judiciară consumă resurse pentru a hărţui 5 judecători

Autor: Cosmin Pirv Postat la 09 august 2021 338 afişări

Ministrul Justiţiei Stelian Ion spune că este revoltător faptul că Inspecţia Judiciară consumă resurse pentru a hărţui cinci judecători care şi-au exprimat opinii pe un forum intern al magistraţilor: „Asistăm la o veritabilă acţiune de intimidare”.

Stelian Ion: Este revoltător că Inspecţia Judiciară consumă resurse pentru a hărţui 5 judecători

„Este revoltător că Inspecţia judiciară condusă de un judecător care a acceptat să fie numit politic, Lucian Netejoru, consumă resurse, timp şi energie pentru a hărţui cinci judecători pentru că şi-au exprimat opinii pe un forum intern al magistraţilor. Direcţia pe care a luat-o Inspecţia Judiciară sub conducerea dlui Netejoru este periculoasă şi atinge drepturi pe care judecătorii şi procurorii le au ca orice altă persoană din România”, susţine Stelian Ion.

Conform acestuia, judecătorii şi procurorii au dreptul să-şi exprime opiniile nu doar pe forumuri specializate, ci şi public. Aceştia au dreptul să critice public decizii administrative, legislative şi politice care au efecte asupra sistemului judiciar sau le pot afecta independenţa, mai spune ministrul Justiţiei, care adaugă că orice opinie sau critică onestă este în interesul sistemului de justiţie şi nu trebuie blamată sau sancţionată.

„Inspecţia Judiciară condusă de Lucian Netejoru se poziţionează în acest moment împotriva interesului general al sistemului judiciar şi al interesului public, acţionând ca un grup de cenzură şi împotriva libertăţii de exprimare, propunând sancţiuni pentru <delict de opinie>. Asistăm la o veritabilă acţiune de intimidare a judecătorilor şi procurorilor de către cei care, constituţional, ar trebui să îi apere şi să le garanteze independenţa. Cea care aduce atingere prestigiului justiţiei este, de data aceasta, chiar Inspecţia Judiciară”, a mai spus Stealin Ion.

El susţine că, în cadrul legilor justiţiei, capitolul referitor la reforma Inspecţiei judiciare este esenţial pentru buna funcţionare a sistemului judiciar, după cum şi reconfirmarea libertăţii de exprimare a magistraţilor reprezintă un element pozitiv „pe care îl am în vedere în cadrul noilor propuneri legislative”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ministrul justiţiei,
judecători,
hărţui

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.