Stelian Ion, despre desfiinţarea SIIJ: Simt presiunea asta.Voi face exact ce îmi dictează conştiinţa

Autor: Laura Buciu Postat la 10 august 2021 91 afişări

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat că simte o presiune în ceea ce priveşte tema desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), dar că avantajul său este acela că nu vrea să deţină funcţia cu orice preţ, astfel că va face ce îi dictează conştiinţa.

Stelian Ion, despre desfiinţarea SIIJ: Simt presiunea asta.Voi face exact ce îmi dictează conştiinţa

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, declară într-un interviu la RFI, că simte o presiune, întrebat dacă există o ofensivă împotriva sa pe tema desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

„Aş putea spune că simt presiunea asta, dar avantajul meu este acela că nu mi-am dorit în mod special să deţin această funcţie, nu voi face compromisuri de natură să regret la un moment dat, doar pentru a păstra funcţia (...), voi face exact ce îmi dictează conştiinţa şi ceea ce cred că este corect pentru justiţie”, a spus Stelian Ion.

Criticat de preşedintele Klaus Iohannis că nu a găsit „calea potrivită” pentru desfiinţarea SIIJ, Stelian Ion afirmă că UDMR-ul este cel care trebuie criticat şi dă de înţeles că o implicare a şefului statului în deblocarea situaţiei ar fi binevenită.

Ministrul Justiţiei declară că „nu este în regulă doar să mimăm că facem reforme sau să mimăm că desfiinţăm o secţie, dar păstrăm efectiv mecanismele create în 2017 de Liviu Dragnea”.

Stelian Ion atrage atenţia că „discuţia nu mai este acum despre desfiinţarea SIIJ, ci despre DNA” şi se arată convins că Secţia Specială va fi desfiinţată.

„Din punctul meu şi al ministerului de vedere, calea potrivită este respectarea programului de guvernare, unde este scris negru pe alb ce trebuie să se întâmple cu SIIJ, trebuie desfiinţată. Mai mult decât atât, trebuie refăcută competenţa DNA-ului, pentru că de fapt tema SIIJ este strâns legată de ceea ce se întâmplă şi se va întâmpla pe viitor cu DNA-ul. Nemulţumirile UDMR legate de desfiinţarea SIIJ propusă de Ministerul Justiţiei şi de Guvern sunt legate de această refacere a competenţei DNA pe infracţiunile de corupţie săvârşite de magistraţi. Or aici criticile cred că trebuie îndreptate împotriva UDMR, în principal (...). Se trage foarte mult de timp, deşi nu cred că se va mai reuşi să se prelungească mult viaţa SIIJ (...). Dincolo de asta, cred că toţi factorii politici şi toţi liderii ar trebui să se implice, nu doar să asiste pasiv la aceste discuţii, pentru că sunt nişte chestiuni care nu vizează doar Ministerul Justiţiei, ci vizează România şi atunci e important ca liderii politici să discute şi să găsim împreună calea”, a mai spus Stelian Ion.

Întrebat dacă îşi va da demisia, dacă SIIJ nu va fi desfiinţată în forma propusă de el, Stelian Ion a spus că este de părere că demisia, în momentul în care nu se respectă programul de guvernare, ar trebui să şi-o dea cei care nu-l respectă.

„Nu văd cum să nu se ajungă totuşi la o soluţie agreată de toate părţile. Aici nu este vorba doar de mine, nu este vorba de persoana ministrului Justiţiei, este vorba de USR PLUS, e vorba de faptul că am agreat împreună o variantă şi tot împreună trebuie să găsim o soluţie care să fie acceptată de toate părţile, dar în aceste limite, repet, ale programului de guvernare şi ale angajamentelor pe care ni le-am asumat. Doar să mimăm că facem reforme sau să mimăm că desfiinţăm o secţie, dar păstrăm efectiv mecanismele create în 2017 de Dragnea nu e în regulă”, a mai spus ministrul Justiţiei.

Întrebat, în continuare, dacă este dispus să cedeze în faţa UDMR şi să renunţe la desfiinţarea SIIJ în forma propusă de pentru a debloca situaţia, Stelian Ion a răspuns că atâta vreme a venit cu o variantă de amendament „este o dovadă clară a faptului că nu mă încrâncenez şi nu ne încrâncenăm cu privire la o singură soluţie, deci a existat flexibilitate şi lucrul ăsta s-a văzut, însă flexibilitatea aceasta are doza ei de elasticitate, să spunem, pentru că dincolo de anumite puncte, se trece o linie roşie, care nu poate fi acceptată”.

Acesta a precizat că pot fi discuţii în coaliţie, că nu este neapărat necesat să fie forma trimisă de Guvern, deşi este convins că este forma „cea mai bună, cea mai corectă şi a primit şi girul Comisiei de la Veneţia şi e apreciată şi de Comisia Europeană şi de o mare parte a magistraţilor”.

„Dincolo de asta, dacă găsim o formulă de amendament care să întrunească toate condiţiile şi să nu ne îndepărtăm de ceea ce ne-am propus, da, putem să mergem şi pe acea formă de amendament şi eu am venit cu o formă de amendament. De partea cealaltă, nu s-a venit cu altceva, s-a venit cu acea idee de a fi mutate toate dosarele la Parchetul General, ceea ce înseamnă mutarea sediului SIIJ şi eventual schimbarea unor oameni, dar nu despre asta e vorba. Mecanismul acela de a avea o structură unică, care să se ocupe ea doar de magistraţi, faţă de toate categoriile de infracţiuni, asta nu înseamnă decât că păstrăm mecanismul imaginat în 2017”, a mai spus Stelian Ion.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
stelian ion,
justiţie,
siij

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.