Steaua-Chelsea. Cât de bogată este adversara Stelei

Autor: Anca Barbulescu Postat la 05 martie 2013 48 afişări

Steaua-Chelsea este meciul anului în fotbalul românesc. Chelsea Football Club a fost înfiinţat în 1905 şi joacă de regulă pe stadionul Stamford Bridge cu 41.800 de locuri. Primul succes major a venit în 1955, când a câştigat campionatul, iar alte competiţii a mai câştigat în anii ’60, ’70 şi 2000. Clubul a mai câştigat de două ori Cupa UEFA, o dată Super Cupa UEFA şi o dată Liga Campionilor, în 2012.

Steaua Bucureşti va întâlni formaţia Chelsea Londra în optimile de finală ale Europa League, după ce londonezii au învins cu scorul general de 2-1 echipa Sparta Praga în şaisprezecimile de finală ale competiţiei. Hazard a înscris pe Stamford Bridge golul calificării pentru Chelsea în minutul 90+2.Echipa Steaua Bucureşti s-a calificat în optimile de finală ale Europa League, după ce a învins formaţia olandeză Ajax Amsterdam, în manşa secundă a şaisprezecimilor de finală, la loviturile de departajare.

Culorile Chelsea Football Club sunt albastru şi alb. În aprilie 2012, clubul a fost apreciat drept al şaptelea cel mai valoros club de fotbal din lume de către revista Forbes, echivalent cu 473 de milioane de lire sterline (761 de milioane de dolari), Din 2003, clubul Chelsea este deţinut de miliardarul rus Roman Abramovici.

Echipa Chelsea a fost fondată de Gus Mears în 1905. După moartea acestuia, în 1912, urmaşii săi au deţinut clubul până în 1982, când Ken Bates l-a cumpărat pentru o liră sterlină. Bates şi-a păstrat o parte dintre acţiuni şi a listat Chelsea la bursa de valori AIM, în martie 1996.

În iulie 2003, Abramovici a cumpărat partea lui Bates de 29,5% din acţiuni pentru 60 de milioane de lire sterline, iar apoi a răscumpărat acţiuni de la alţi 12.000 de acţionari cu 35 de pence pe acţiune, completând preluarea cu o valoare totală de 140 de milioane de lire sterline. Alţi acţionari la momentul preluării mai erau Mattgew Harding cu 21%, BSkyB cu 9,9% şi alte entităţi financiare. După ce a câştigat 90% din acţiunile clubului, Abramovici l-a delistat de pe AIM, în august 2003. De asemenea, şi-a asumat datorii ale Chelsea Football Club de 80 de milioane de lire sterline, pe care le-a plătit în mare parte.

Chelsea a devenit un brand global. Un raport din 2012 al agenţiei de consultanţă Brand Finance plasa Chelsea pe locul cinci în clasamentul cluburilor şi evalua brandul la 398 de milioane de dolari, în creştere cu 27% faţă de anul precedent. Chelsea Football Club este de asemenea clast pe locul şase în Deloitte Football Money League, cu venituri comerciale de 225,6 milioane de lire sterline.

Echipamentul Chelsea este fabricat de Adidas din 2006, contractul fiind încheiat până în 2018. Parteneriatul a fost extins în octombrie 2010, într-o tranzacţie evaluată la 160 de milioane de lire sterline.

Chelsea Football Club a mai colaborat în timp cu Umbro, Le Coq Sportif, Gulf Air, Grange Farms, Bai Lin Tea, Commodore International sau Amiga. Din 2012, Gazprom a devenit Global Energy Partner al clubului, într-un contract de sponsorizare de trei ani. Alţi sponsori mai sunt Delta Airlines, Audi, Thomas Cook Sport, BNI, EA Sports, Coca Cola, Dolce&Gabana.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
chelsea,
fotbal,
club,
afaceri,
sport
/actualitate/steaua-chelsea-cat-de-bogata-este-adversara-stelei-10638789
10638789
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.