Statul negociază în subteran şi cedează acţiunile la Rompetrol cu toate că procesul de recuperare a 516 mil. euro nu s-a încheiat

Autor: Adrian Cojocar Postat la 18 februarie 2013 11 afişări

Statul a semnat cu kazahii de la Rompetrol un document prin care renunţă la procesele intentate Rompetrol, inclusiv cel de recuperare a unei creanţe în valoare de 516 mil. euro, şi să vândă o mare parte din acţiunile deţinute la Rompetrol către GazMunaiGaz, însă detaliile acordului nu au fost făcute publice.

Statul deţine în prezent o participaţie de 44,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), care în primele nouă luni ale anului trecut a avut vânzări de 9,1 mld. lei (2 miliarde de euro). În aceeaşi perioadă compania a raportat pierderi de 320 mil. lei (72 mil. euro). "Este inadmisibil că nu se cunosc termenii înţelegerii. Tot ce ţine de banul public trebuie să fie perfect transparent şi accesibil plătitorilor de taxe şi impozite. Este absolut catastrofal că guvernul Năstase a acceptat să crediteze Petromidia de aşa manieră încât să nu aibă certitudinea că nu-şi vor recupera creanţa. Proprietarii Petromidia pot să o ţină la infinit pe pierdere pentru că ei îşi scot banii din celelalte două verigi ale lanţului de prelucrare a ţiţeiului, respectiv din extracţie şi distribuţie. Statul trebuie să iasă din acţionariatul Petromidia într-o manieră cât mai puţin păguboasă, dar este la discreţia totală a kazahilor", spune Radu Sârbu, fostul şef al FPS în mandatul căruia a fost privatizat Rompetrol. Statul are de recuperat o creanţă în valoare de circa 688 mil. dolari (516 mil. euro) de la Rom­petrol în baza căreia a primit cu forţa o participaţie de 44,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare.

Toate stirile sunt pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/statul-negociaza-in-subteran-si-cedeaza-actiunile-la-rompetrol-cu-toate-ca-procesul-de-recuperare-a-516-mil-euro-nu-s-a-incheiat-10570373
10570373
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.