Staţiunea cu cel mai curat aer din România! Cazarea pleacă de la 290 lei pe noapte

Postat la 06 iunie 2024 10271 afişări

Staţiunea cu cel mai curat aer din România! Cazarea pleacă de la 290 lei pe noapte

În vestul ţării, într-o mică depresiune în valea Moneasa, la poalele munţilor Codru Moma, se află staţiunea balneo-climaterică Moneasa, unul dintre principalele obiective turistice din Apuseni.

Apele termale de aici sunt bogate în bicarbonat, calciu, magneziu, sodiu, hipotone, toate având efecte benefice asupra unui număr mare de afecţiuni. Staţiunea din Arad oferă băi calde cu apă minerală în căzi şi piscine, fizioterapie, gimnastică medicală, electroterapie şi fizioterapie, masaj, împachetări cu parafină sau piscine cu apă mezotermală.

Se spune că apele termo-minerale au fost cunoscute încă din vremea romanilor, care posibil să fi avut aici terme. Cu temperaturi între 25-32 de grade Celsius, aceste ape sunt o adevărată comoară a staţiunii.

De la Arad, turiştii pot ajunge la Moneasa în aproximativ o oră şi jumătate, pe drumuri modernizate recent. Este pentru prima oară în ultimii 50 de ani când se poate spune că între Arad şi Moneasa nu există nici măcar un kilometru de drum judeţean nemodernizat. Pe traseu se pot face popasuri, cum ar fi: la o gustare la Moara cu Noroc sau la Sava Brancovici, în Ineu, la restaurantele din Buteni sau Sebiş, unde o porţie de mâncare ajunge la 30-35 de lei.

Ajunşi la Moneasa, turiştii se pot bucura de aer curat. Concentraţia de ozon este aceeaşi ca în urmă cu mai bine de o sută de ani, când elita ţării se trata aici, preferând pavilioanele Monesei vilelor de la Karlovy Vary (Cehia).

„La ştrandul Moneasa a început sezonul şi vă aşteptăm cu drag la cele trei piscine cu apă termominerală! Bucuraţi-vă de soare în plina lui splendoare şi răsfăţaţi-vă cu mici, cafea aromată, preparate delicioase din porc sau o bere rece la halbă. Vă invităm să petreceţi momente de relaxare şi distracţie alături de noi”, au transmis reprezentanţii ştrandului, la începutul lunii iunie.

Istoricul staţiunii cunoscută sub numele de „Perla Apusenilor"

Cunoscută şi sub numele de "Perla Apusenilor", Moneasa şi-a început istoria în secolul al XIX-lea, când proprietarii zonei au început să se preocupe de promovarea turismului.

Cu toate acestea, iniţiativele de dezvoltare din prima jumătate a secolului nu au dus la schimbări semnificative, iar accesul dificil şi condiţiile modeste de cazare au făcut ca staţiunea să fie mai puţin frecventată de turişti.

Interesul pentru modernizare a crescut odată cu trecerea domeniului în proprietatea contelui Waldstein-Wartemberg Cristian în 1847.

Moneasa a început să atragă atenţia autorităţilor locale, iar iniţiativele de modernizare au început să prindă contur. În anul 1853, au fost înregistrate primele încercări de organizare şi administrare a staţiunii.

Începând cu anul 1891, odată cu trecerea staţiunii în proprietatea contelui Wenckheim Friedrich, lucrurile au început să se schimbe în mod semnificativ.

Cititi mai multe pe www.stiridecluj.ro/

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
statiune,
cazare,
noapte

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.