Stânga şi populiştii se întorc la putere în Cehia

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 27 octombrie 2013 104 afişări

Alegerile anticipate din Cehia, desfăşurate vineri şi sâmbătă, au pus capăt guvernării de centru-dreapta, însă deocamdată nu au readus la putere stânga: câştigătorii alegerilor sunt social-democraţii (CSSD), însă ei nu vor putea forma majoritatea decât în alianţă cu populiştii de la Mişcarea Cetăţenilor Nemulţumiţi (ANO), formaţiune înfiinţată de miliardarul Andrej Babis sub lozinca luptei contra partidelor clasice.

Stânga şi populiştii se întorc la putere în Cehia

CSSD a obţinut 20,45% din voturi, ANO a obţinut 18,65%, iar comuniştii (KSCM) 14,91%. Ultimele sondaje preelectorale prefigurau o alianţă de stânga între CSSD şi comunişti, care pentru prima dată după 1989 ar fi ajuns astfel să influenţeze direct conducerea ţării. Rezultatele peste aşteptări ale ANO arată însă că social-democraţii vor fi obligaţi ca, indiferent cum ar forma guvernul, să depindă de sprijinul ANO pentru a păstra puterea, ceea ce va duce inevitabil la o instabilitate a guvernării.

ANO a fost înfiinţată în 2011 de Andrej Babis (foto), proprietarul grupului agroalimentar Agrofert, a patra mare companie din Cehia, şi al trustului de media MAFRA, unul dintre cele mai puternice maşini de influenţat opinia publică din ţară. Averea lui este estimată de Forbes la 2 mld. dolari. Înainte de a cumpăra MAFRA, Babis a anunţat că vrea "să lupte contra corupţiei şi a relelor din sistemul politic", ducând o politică de convingere a cetăţenilor că toate partidele clasice sunt corupte şi trebuie combătute.

Criza instituţională din Cehia a izbucnit în vară prin demisia guvernului de centru-dreapta condus de Petr Necas, afectat de un scandal extins de corupţie în care a fost implicată amanta sa, dar şi mai mulţi politicieni şi membri ai serviciilor militare de informaţii.

Economia cehă ar putea creşte la anul pentru prima dată din 2011 încoace, apreciază analiştii Erste, care anticipează o creştere a PIB de 1,5% în 2014, ca efect al relansării economice a zonei euro. În schimb, şomajul ar urma să se majoreze de la 7,6% în prezent la 7,9%, ca moştenire a perioadei de austeritate fiscală şi de consum scăzut care a caracterizat ultimii ani.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/stanga-si-populistii-se-intorc-la-putere-in-cehia-11569634
11569634
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.