Standard & Poor’s va plăti 1,5 miliarde dolari pentru închiderea unui litigiu legat de criza din 2008

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 03 februarie 2015 66 afişări

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s (S&P) a acceptat plata a 1,5 miliarde de dolari pentru închiderea unui litigiu în care este acuzată că a emis ratinguri prea optimiste pentru obligaţiuni garantate prin ipoteci, înainte de criza financiară din 2008, relatează MarketWatch.

Standard & Poor’s va plăti 1,5 miliarde dolari pentru închiderea unui litigiu legat de criza din 2008

S&P, divizie a McGraw Hill Financial, va plăti 687,5 de milioane de dolari Departamentului de Justiţie al Statelor Unite, iar 19 state federale şi Districtul Columbia vor primi în total o sumă similară.

Compania a ajuns la un acord separat, de 125 milioane de dolari, cu Sistemul de Pensii al angajaţilor publici din California (Calpers).

Procuratura americană a acuzat S&P că a înşelat investitorii cu bună ştiinţă, prin atribuirea unor ratinguri ridicate obligaţiunile garantate prin ipoteci, pe care le-a promovat ca fiind independente şi obiective.

Ratingurile s-au dovedit a fi incorecte, atunci când piaţa imobiliară s-a prăbuşit, fiind urmate de retrogradări care au contribuit la declanşarea crizei financiare.

S&P nu a recunoscut în cadrul acordului că ar fi comis ilegalităţi, subliniind faptul că nu au fost identificate încălcări ale legilor.

Acordul cu Departamentul de Justiţie şi statele federale pune capăt unui proces declanşat în 2013 şi marchează cea mai mare sumă plătită de o agenţie de rating în urma acuzaţiilor legate de acordarea unor ratinguri prea ridicate, înainte de criză.

Spre deosebire de băncile de pe Wall Street, care au plătit peste 100 de miliarde de dolari pentru închiederea unor procese legate de comportamentul de afaceri anterior crizei, agenţiile de rating au scăpat aproape neatinse de litigii şi investigaţii.

Departamentul de Justiţie efectuează însă o anchetă, aflată în fază preliminară, legată de ratingurile atribuite de Moody’s Investors Service titlurilor garante prin ipoteci, înainte de criză, au declarat surse apropiate situaţiei.

Un purtător de cuvânt al Moody’s a refuzat să comenteze informaţia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
S&P,
PENALIZARE,
/actualitate/standard-poor-s-va-plati-1-5-miliarde-dolari-pentru-inchiderea-unui-litigiu-legat-de-criza-din-2008-13801890
13801890
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.