Ce spun analiştii despre cel mai slab început de an în 2025 pentru profitabilitatea Petrom din 2021 încoace şi cum văd ei perspectivele în contextul ieftinirii ţiţeiului şi a promisiunilor de investiţii majore ale companiei
OMV Petrom (SNP), liderul pieţei de carburanţi din România, cu o cotă de piaţă de 30%, şi cea mai mare companie locală în funcţie de cifra de afacer, a avut în T1/2025 cel mai slab început de an în termeni de profitabilitate din 2021 încoace, cu un rezultat net de 1,1 mld. lei, în scădere cu aproape 30% an la an din cauza ieftinirii petrolului şi a volumelor mai mici vândute.
Spre comparaţie în T1/2024 compania a avut un profit net de 1,4 mld. lei, la începutul lui 2023 de 1,5 mld. lei, în 2022 de 1,7 mld. lei iar în 2021 de 573 mil. lei. Aşadar 2025 este cel mai slab început de an pentru companie din 2021 încoace, arată datele agregate de ZF. Raportarea rezultatelor pe 30 aprilie a atras iniţial o reacţie moderat negativă cu o scădere de 1,6% pe preţul acţiunilor dar spre după-amiază, când marile burse s-au corectat agresiv din cauza unor date negative din SUA, acţiunile au avut minus 3,5%, cel mai abrupt declin din ultima lună.
"“Cred că, în ciuda mediului dificil când vine vorba de preţul petrolului, în trimestrul doi e aproape o certitudine că vom avea un preţ mediu mai scăzut decât în primul trimestru. Evoluţia acţiunii va fi mai degrabă influenţată de aşteptările cu privire la începerea exploatării în perimetrul Neptun Deep în anii următori.
Alţi factori de influenţă interni vor fi dinamica pieţei de electricitate în a doua parte a anului, incluzând aici şi cadrul de reglementare, precum şi politica privind potenţialul dividend special. Evident, peste toate acestea vine şi influenţa factorilor internaţionali, cu posibile schimbări în contextul geo-politic care ar putea produce efecte în toată regiunea. În acelaşi timp, de interes va fi şi dinamica războiului comercial şi impactul acestuia asupra creşterii economice globale, care se va răsfrânge în final şi în preţul petrolului”, spune Adrian Negrea, CEO Raiffeisen AM. “Luând în calcul toţi aceşti factori, este de aşteptat ca, în trimestrele următoare, dinamica lor — în special a celor locali — să fie mai degrabă pozitivă, ceea ce ar putea să conducă la o evoluţie stabilă a profitabilităţii, cu efect şi asupra preţului acţiunii”.
Costin Brumă, broker al Swiss Capital, cel mai mare intermediar de la bursa locală, spune că vedem consensul pentru ţiţei între 62-75 USD/bbl pentru 2025 vs 75-80 USD/bbl anul trecut. "Pe de altă parte, preţul futures al gazului la Viena pentru 3-9 luni 2025 este la 34-36 EUR/MWh vs 36 EUR/MWh la sfârşitul lui decembrie 2024. Pe fondul scăderii consumului de gaze şi a scăderii preţului ţiţeiului, ne putem aştepta la o erodare a rezultatului net pe 2025”, spune Costin Brumă, broker al Swiss Capital, cel mai mare intermediar de la bursa locală"
Petrom estimează pentru 2025 un profit net de 3,4 miliarde de lei, în scădere cu 17% faţă de cel din 202 .Pe de altă parte, veniturile din vânzări sunt estimate a fi mai mari cu 12%, la 33 mld. lei, „în contextul creşterii volumelor de vânzări de energie electrică şi al îmbunătăţirii marjelor de energie“.
Compania are o evaluare bursieră de 44 mld. lei şi luând în calcul rezultatele pe ultimele 12 luni raportul dintre capitalizarea şi profitul net este de 12 ori, faţă de 10,8 ori precedentul. Raportat la venituri, raportul P/S este de 1,3 ori, asemănător cu cel aferent rezultatelor pe 2024. Cu alte cuvinte acţiunile s-au scumpit prin prisma P/E pe fondul scăderii profitului dar a creşterii evaluării într-un an cu aproape 5%.
“OMV Petrom a venit cu rezultate sub aşteptări, fiind penalizată de investitori din prima zi. Ştim că rezultatele sunt corelate şi cu preţul petrolului, iar in raportul trimestrial, observăm că au fost reduse estimările privind preţul mediu Brent de la 75 USD/baril la 70 USD/baril, deci e foarte probabil ca marjele să fie mai reduse faţă de cele cu care ne-am obişnuit în ultimii ani”, spune Radu Cojoc, broker al Goldring.
Pentru 2025, OMV Petrom preconizează că preţul mediu al ţiţeiului Brent va fi în jur de 70 dolari /bbl (estimarea anterioară: în jur de 75 dolar/bbl; 2024: 80,8 USD/bbl).
„În România, preconizăm că cererea de produse petroliere în comerţul cu amănuntul va fi uşor peste nivelul din 2024, în timp ce cererea de gaze naturale şi energie electrică va fi stabilă comparativ cu 2024“, se arată în raportul trimestrial.
Pentru anul 2024, AGOA a aprobat un dividend de bază în valoare brută de 0,0444 lei/acţiune, în creştere cu 7,5%, la mijlocul intervalului de 5–10% pe an menţionat în îndrumarea privind dividendele. în plus, la jumătatea anului 2025, directoratul va decide dacă va fi propusă distribuirea de dividende special.
Pentru 2025, compania are planificate investiţii de circa 5,8 mld. lei (2024: 4,5 mld. lei), din care mai mult de jumătate pentru Neptun Deep. “Plănuim forarea a circa 40 de sonde noi şi sidetrack-uri şi realizarea a până la 500 de reparaţii capitale la sonde (2024: 39 de sonde noi şi sidetrack-uri şi 511 reparaţii capitale la sonde)“.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro