Spre ce destinaţii se îndreaptă românii după răspândirea coronavirusului la nivel internaţional

Autor: Andra Stroe Postat la 06 martie 2020 341 afişări

Spre ce destinaţii se îndreaptă românii după răspândirea coronavirusului la nivel internaţional

Potrivit lui Sorin Stoica, CEO şi cofondator al agenţiei de turism Eturia, după ce coronavirusul a devenit o ameninţare la nivel mondial, majoritatea turiştilor au preferat să folosească sumele de bani aferente pachetelor anulate pentru a alege alte vacanţe din portofoliul Eturia, cu plecări estivale sau de revelion, însă au fost şi unele cazuri în care au solicitat integral sumele plătite. Prin prisma faptului că studiile efectuate până în prezent arată că virusul nu rezistă la temperaturi de peste 27-30 de grade Celsius, turiştii se reorientează către zonele calde, ceea ce se reflecta în creşterea solicitărilor pentru aceste destinaţii, cum ar fi insulele din Oceanul Indian (Seychelles, Mauritius sau Maldive) sau din Caraibe (Cuba, Republica Dominicană, Cancun, Aruba, Curacao, Barbados), dar au crescut şi cererile pentru America Centrală (Panama, Costa Rica şi Guatemala), America de Sud (Peru, Argentina, Brazilia, Ecuador, Columbia) sau Africa (Africa de Sud, Namibia, Kenya, Tanzania). „Pentru destinaţiile din portofoliul Eturia aflate în zonele fără restricţii de călătorie, vacanţele se desfăşoară normal. În ultima perioadă, primim solicitări în special pentru ţările din America de Nord, America Latină, Caraibe, Africa şi Oceanul Indian, destinaţii în care nu se înregistrează focare epidemice (sau doar cazuri «de import»), iar virusul nu reprezintă o ameninţare pentru sănătatea turiştilor noştri. Ce s-a întâmplat de fapt, a fost o mutare a interesului general către circuitele din America de Nord şi America Latina, sejururile din Cuba, Republica Dominicană, Mombasa, Zanzibar, Maldive şi Mauritius etc. O cerere foarte mare înregistrăm şi pentru vacantele de safari în Africa, susţinând trendul ascendent pe care l-am înregistrat în ultimii ani. Există în continuare solicitări pentru Asia, în special Thailanda, Bali, Filipine, Malaezia, Singapore, însă numărul acestora este în scădere faţă de anul trecut”, spune Sorin Stoica. 

Încă de la apariţia primelor semne ale acestei epidemii, reprezentanţii Eturia spun că au monitorizat îndeaproape toate website-urile oficiale ale autorităţilor internaţionale şi româneşti din domeniul sănătăţii (OMS, ECDC, CDC, CNSCBT) pentru a putea evalua riscurile de călătorie şi pentru a putea lua în timp util măsurile de siguranţă necesare, toate aceste intervenţii depinzând însă şi de politicile companiilor aeriene şi ale partenerilor locali.

„Imediat ce OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) a început să impună restricţii de călătorie pentru anumite destinaţii, am venit în întâmpinarea turiştilor noştri şi am anulat pachetele de vacanţă pentru China până în luna mai inclusiv, fără penalizări pentru aceştia, chiar dacă au implicat unele costuri din partea noastră. Ulterior, am anulat vacanţele în Iran şi Coreea de Sud – până în luna aprilie inclusiv, iar, pentru, Italia nu operăm programe, astfel că apariţia unui nou focar epidemic aici nu ne afectează în mod direct”, spun reprezentanţii companiei.

Daniela Shah, de profesie medic şi cofondator Eturia, le recomandă turiştilor ca în această perioadă să fie precauţi şi să respecte măsurile de igienă de bază: spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun (minimum 20 de secunde); evitarea contactului mâinilor nespălate cu ochii, gura şi nasul, mai ales în locuri publice; acoperirea gurii şi a nasului cu pliul cotului în momentul tusei sau strănutului; evitarea contactului cu persoane cu simptome similare cu cele ale gripei (tuse, febră), dar şi păstrarea spaţiului vital - o distanţă de 1-2 metri faţă de cei din jur, transmiterea directă a virusului făcându-se la o expunere mai mare de 10-15 minute şi la o distanţă mai mică de 1-2 metri de persoana infectată. „Cred că evoluţia epidemiei va fi spre un declin natural, cel mai probabil ne vom obişnui să convieţuim cu virusul: se va forma memoria colectivă, prin care va creşte imunitatea noastră în faţa infecţiei, eventual va apărea şi vaccinarea ca la gripă, iar SARS-CoV-2 (ce determină COVID-19) va deveni un virus sezonier (precum gripa de tip A, B etc), care circulă în mod normal şi determină periodic mici focare epidemice. Însă, impactul major la nivel global nu este dat neapărat de prezenţa virusului şi a epidemiei care produce efecte pe termen scurt, ci mai degrabă de efectele majore produse de blocajele din foarte multe sectoare din economie, cu repercusiuni pe termen mediu şi lung”, adaugă ea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
masuri,
agentii de turism,
america

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.