Sondaj: Un sfert dintre românii îşi ţin cardul de credit intact; majoritatea utilizatorilor cheltuiesc maxim 1000 lei pe lună

Autor: Roxana Rosu Postat la 01 noiembrie 2021 76 afişări

  Sondaj: Un sfert dintre românii îşi ţin cardul de credit intact; majoritatea utilizatorilor cheltuiesc maxim 1000 lei pe lună

Unul din patru români care deţin un card de credit păstrează constant suma disponibilă intactă (24%) sau acoperă integral sumele utilizate în fiecare lună (36%), rezultă dintr-un sondaj realizat Finzoom pentru CEC Bank, în rândul utilizatorilor de internet din România.

Chiar şi în situaţiile când există sume neacoperite, o bună parte dintre respondenţi (45%) au doar solduri mici, de sub 2.500 lei, posesorii de carduri de credit arătând prudenţă în folosirea sumelor disponibile.

Majoritatea utilizatorilor a identificat avantajele cardului de credit şi ştiu să-l folosească, astfel încât să nu plătească costuri suplimentare, reiese din răspunsurile furnizate în cadrul sondajului. Doar 11% dintre respondenţi susţin că folosesc cardul de credit pentru retrageri de numerar, operaţiuni pentru care cele mai multe bănci percep dobânzi mai mari decât pentru plăţile la comercianţi.

Un procentaj de trei ori mai mare (33%) susţine că a optat pentru sistemul de plată în rate fără dobândă. În prezent, oferta de pe piaţa din România include carduri de credit cu între 3 şi 24 de rate fără dobândă.

Principalul motiv pentru care românii îşi fac un card de credit este că pot cumpăra acum şi plăti mai târziu (29% dintre răspunsuri). Accesul rapid la bani este motivaţia pentru 20% dintre respondenţi, iar 14% sunt atraşi de costurile reduse, dacă rambursează sumele utilizate la timp.

Sumele cheltuite lunar de pe cardul de credit sunt în medie între 300 şi 1.000 de lei, pentru 37% dintre cei participanţii la sondaj, în timp ce 24% cheltuie sub 300 de lei. Sume de 1.000 – 2.500 lei cheltuie lunar 18% dintre respondenţi.

Cei mai mulţi dintre cei chestionaţi folosesc cardul de credit de 1-2 ori pe lună (45%), iar 24% fac mai mult de 5 operaţiuni lunar. Doi din 10 respondenţi realizează 3-5 operaţiuni lunar.

În ceea ce priveşte reticenţele faţă de cardurile de credit, cei mai mulţi (40%) menţionează costuri (dobânda şi comisioanele). Apoi, urmează tentaţia de a cheltui mai mult decât îşi permit (28%) şi teama că nu-şi vor permite să ramburseze creditul (20%).

Sondajul privind utilizarea cardurilor de credit a fost realizat online, de Finzoom, la cererea CEC Bank, în luna septembrie, pe un eşantion de peste 2.000 de respondenţi din toată ţara.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
credit,
card,
sondaj,
cheltuieli

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.