Şomajul din SUA s-a ridicat la 7,3%, minimul ultimilor 5 ani. Numărul angajaţilor a crescut peste aşteptări

Autor: Vlad Popescu Postat la 08 noiembrie 2013 39 afişări

Rata şomajului din Statele Unite a crescut la 7,3% în octombrie, de la 7,2% în septembrie, minimul ultimilor 5 ani, dar numărul angajaţilor din economie a urcat cu 204.000, cu mult peste estimările analiştilor, semn că angajatorii sunt optimişti cu privire la perspectivele economice.

Media estimărilor economiştilor contactaţi de Bloomberg anunţa o creştere cu 120.000 a numărului de angajaţi din SUA. În septembrie, numărul angajaţilor a urcat cu 163.000.

Evoluţia relevă un impact sub aşteptări al suspendării parţiale a activităţii guvernului federal în perioada 1-16 octombrie, în contextul impasului politic de la Washington privind bugetul şi plafonul datoriei de stat.

Datele ar putea influenţa de asemenea decizia Rezervei Federale a Statelor Unite privind reducerea programului de relaxare cantitativă - stimularea activităţii economice prin preluarea de obligaţiuni de pe piaţa secundară în cuantum de 85 miliarde de dolari pe lună.

"Economia nu merge atât de slab precum cred unii în trimestrul al patrulea. Piaţa muncii trece printr-o etapă de ameliorare lentă", comentează pentru Bloomberg economistul şef al Deutsche Bank Securities, Joseph LaVorgna.

Numărul angajaţilor a crescut în SUA în toate sectoarele cheie ale economiei, de la industria prelucrătoare la retail şi servicii hoteliere.

Creşterea numărului de angajaţi din economia americană a depăşit chiar şi cele mai optmiste prognoze. Şomajul mai mare pare motivat în principal de ieşirile din câmpul muncii, adică de micşorarea bazei de raportare.

Rata de participare la forţa de muncă a scăzut la 62,8%, cel mai redus nivel din ultimii 35 de ani, faţă de 63,2% în septembrie.

Suspendarea parţială a activităţii guvernului a trimis în şomaj tehnic, în perioada 1-16 octombrie, aproximativ 800.000 de angajaţi, care vor primi însă salariile din urmă.

Departamentul Comerţului din SUA a anunţat joi că Produsul Intern Brut a crescut în trimestrul al treilea cu 2,8% faţă perioada similară din 2012, după ce a urcat cu 2,5% în trimestrul al doilea.

Cererea pentru forţă de muncă va creşte puternic în perioada următoare, retailerii urmând să contracteze angajaţi sezonieri pentru a face faţă cererii ridicate din perioada sărbătorilor de iarnă. Amazon.com, cel mai mare retailer online la nivel mondial, a creat peste 70.000 de locuri de muncă cu normă întreagă în SUA pe perioada sărbătorilor. Câteva mii dintre aceste posturi vor deveni permanente începând de anul viitor, a anunţat compania.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
ŞOMAJ,
/actualitate/somajul-din-sua-s-a-ridicat-la-7-3-minimul-ultimilor-5-ani-numarul-angajatilor-a-crescut-peste-asteptari-11648305
11648305
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.