Soldatul lui Putin în lupta cu economia. Cine este omul care salvează Rusia de la un dezastru financiar după ce sancţiunile au făcut ca Fortăreaţa Rusia să se clatine

Postat la 22 august 2022 4121 afişări

Oreskin, consilierul economic în vârstă de 40 de ani al preşedintelui, a gândit pariul de a rupe acorduri şi de a răsturna o ordine contractuală care dura de decenii potrivit unor oficiali care au cunoştinţe despre această schemă. De la invazia din 24 februarie, el a apărut ca un membru cheie al cercului de apropiaţi ai lui Putin în domeniul politicii economice, una dintre cele câteva persoane din interior cu experienţă financiară occidentală care ajută acum la ghidarea reacţiei Kremlinului.

Elvira Nabiullina, în vremuri de pace unul dintre cei mai respectaţi bancheri europeni, se ocupă în vremuri de război de protejarea rublei, de stabilitatea preţurilor şi de resursele celei mai încercate bănci centrale din lume. Andrei Kostin, în calitate de şef al băncii de stat VTB Bank, are experienţă în afacerile bancare globale şi misiunea de a sesiza orice slăbiciune din sistemul bancar local. Are pe mână şi resurse financiare enorme. Anton Siluanov este responsabil cu bugetul de război, cu strângerea taxelor şi găsirea de noi surse de finanţare pentru guvern şi afacerile statului. Igor Secin, prieten vechi, conduce un colos energetic, coloana vertebrală a economiei.

Aceşti oameni, scrie Meduza, un site rus de informaţii care ocoleşte cenzura guvernamentală, fac parte din ceea ce ar putea fi definit ca „biroul politic” al lui Putin. Dintre toţi, Maxim Oreşkin se distinge în mod deosebit.

Când sancţiunile au făcut ca Fortăreaţa Rusia, la construirea căreia a contribuit să pară mai puţin invincibilă, Maxim Oreşkin a venit cu o mutare la sacrificiu care-i este specifică în încercarea de a rupe asediul economic, scrie Bloomberg.

Războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei încă nu împlinise o lună şi blitzkriegul din planurile Moscovei se transforma deja într-o luptă de durată. Şocul economic a fost, de asemenea, dur, deoarece guvernul s-a străduit să evite un default, iar rubla a intrat în picaj.

Pe 23 martie, Vladimir Putin a ripostat, cerând adversarilor Rusiei din Europa să-şi plătească facturile masive pentru gazele naturale în ruble.

Oreşkin, consilierul economic în vârstă de 40 de ani al preşedintelui, a gândit pariul de a rupe acorduri şi de a răsturna o ordine contractuală care dura de decenii, potrivit unor oficiali care au cunoştinţe despre această schemă.

De la invazia din 24 februarie, el a apărut ca un membru cheie al cercului de apropiaţi ai lui Putin în domeniul politicii economice, una dintre cele câteva persoane din interior cu experienţă financiară occidentală care ajută acum la ghidarea reacţiei Kremlinului. „Acum sunt ocupaţi să găsească cum să ocolească sancţiunile şi o fac cu succes”, a spus Serghei Guriev, un economist care a consiliat guvernul rus în primii ani ai guvernării lui Putin, iar mai târziu a fugit la Paris, unde acum este rector al Sciences Po. „Dar toţi banii câştigaţi sunt pentru a finanţa războiul.”

Mecanismele de apărare au ajutat Kremlinul să evite cele mai grave şi de temut prejudicii economice atunci când au fost dezlănţuite pentru prima dată sancţiunile. Cei care fac prognoze economice văd acum o contracţie la jumătate faţă de cea estimată când ceea ce se anunţa a fi cele mai dure sancţiuni occidentale de până atunci încă mai impresionau. Rubla şi-a recuperat pierderile iniţiale pentru a deveni un performer de top, ajutată de zecile de miliarde de dolari şi euro care ajung la Rusia contra energie şi alte exporturi de materii prime.

Prin valorificarea influenţei Rusiei asupra livrărilor de gaze către Europa, strategia lui Oreşkin de a cere ruble în loc de euro i-a permis lui Putin să pară că luptă împotriva atacului iniţial cu sancţiuni. În cele din urmă, a forţat UE să se retragă, deoarece majoritatea consumatorilor europeni importanţi au acceptat noile condiţii, care includeau deschiderea de conturi speciale la Gazprombank, menţinând banca ferită de sancţiuni. „Consider că efectul utilizării schemei cu ruble pentru gaze este pozitiv”, a spus Oreşkin pentru Bloomberg, refuzând să comenteze rolul său în conceperea strategiei. El îi şopteşte lui Putin înflorituri retorice care apoi ajung în discursuri prezidenţiale. El a inventat o frază pe care Putin o repetă de nenumărate ori, descriind confiscarea rezervelor internaţionale ale Rusiei ca fiind de fapt „adevărata neonorare a obligaţiilor” faţă de Rusia de către SUA şi Uniunea Europeană.


Prin valorificarea influenţei Rusiei asupra livrărilor de gaze către Europa, strategia lui Oreskin de a cere ruble în loc de euro i-a permis lui Putin să pară că luptă împotriva atacului iniţial cu sancţiuni. În cele din urmă, a forţat UE să se retragă, deoarece majoritatea consumatorilor europeni importanţi au acceptat noile condiţii, care includeau deschiderea de conturi speciale la Gazprombank, menţinând banca ferită de sancţiuni.


Consilierul a contribuit, de asemenea, la elaborarea planurilor de limitare a impactului blocării  Rusiei la serviciul de mesagerie financiară SWIFT şi a contracarat apelurile altor persoane influente din interior pentru mai mult control al statului pe măsură ce economia Rusiei devine izolată de o lume pe care Oreşkin şi aliaţii săi au căutat cândva să o aducă mai aproape. Putin l-a luat cu el într-o călătorie recentă în Iran, care are decenii de experienţă de luptă împotriva sancţiunilor occidentale. Întrebat despre ideile republicii islamice pentru depăşirea unor astfel de limite, Oreşkin s-a lăudat: „ale noastre sunt mult mai bune”.

Fost bancher la subsidiara din Rusia a Société Générale, el îşi foloseşte acum experienţa occidentală pentru a reduce impactul sancţiunilor. Oreşkin face parte dintr-un grup de oficiali care încearcă de mult timp să meargă pe o linie subţire între elaborarea unei politici economice favorabile investitorilor şi represiunea în creştere a lui Putin. Războiul a făcut ca acest exerciţiu de echilibru să fie aproape imposibil, Oreşkin şi colegii săi fiind loviţi şi ei de sancţiuni deoarece politicile lor economice servesc maşinăriei de război a Kremlinului.

„Pot să-mi dau seama exact cum ar spune vreunul dintre tehnocraţi: «Uitaţi-vă la mine cum fac acest lucru foarte important în sistemele de plată, în domeniul bancar, acesta este domeniul meu de responsabilitate. Menţin stabilitatea şi voi continua să o fac»”, a spus Jacob Nell, care, în calitate de economist rus la Morgan Stanley, a dus cândva investitori să se întâlnească cu Oreşkin.

„Era o judecată ce putea fi apărată înainte de 24 februarie, dar după invazie nu mai este”, a adăugat Nell, care acum este membru al unui grup de lucru internaţional care consiliază SUA şi Europa cu privire la modul de concepere a sancţiunilor împotriva Rusiei.

Oreşkin face parte dintr-o generaţie-punte care a apucat sfârşitul erei sovietice şi şi-a petrecut anii adolescenţei în timpul a ceea ce a devenit cunoscut în Rusia drept tumultuoşii ani 1990, o perioadă de greutăţi de neînchipuit azi, dar şi de cutezanţă economică. Cu treizeci de ani mai tânăr decât Putin, el a fost cel mai mic dintre cei doi fii ai unei familii de academicieni moscoviţi, crescând într-o lume diferită de începuturile grele ale preşedintelui în Leningradul postbelic.


În timpul perioadei de trei ani petrecute la ministerul de finanţe, Oreskin s-a numărat printre oficialii care au conceput un mecanism pentru a redirecţiona venituri de sute de miliarde de dolari din exporturile de petrol şi gaze într-un fond suveran care să ajute Kremlinul să treacă prin perioadele negre – au fost primele valuri de sancţiunile americane şi europene asupra Rusiei după ce aceasta a anexat Crimeea în 2014.


Cohorta de tineri tehnocraţi a lui Oreşkin îi include pe viceguvernatorul Băncii Rusiei Alexei Zabotkin, de 44 de ani, şi pe ministrul adjunct al finanţelor Vladimir Kolicev, de 39 de ani. Absolvenţi ai şcolilor economice de elită din Rusia, aceştia şi-au transformat locurile de muncă de la băncile europene într-un stagiu la banca de investiţii de stat VTB Capital, înainte de a câştiga roluri la vârful statului. Renunţând la sectorul privat, s-au dedicat construirii fortăreţei financiare a lui Putin. Cu cât Putin a fost mai dur cu criticii şi rivalii din străinătate şi din ţară, cu atât tinerii au devenit mai indispensabili în construirea unor mecanisme de  rezistenţă pentru a susţine economia când aveau să vină marile şocuri. În timpul perioadei de trei ani petrecute la ministerul de finanţe, Oreşkin s-a numărat printre oficialii care au conceput un mecanism pentru a redirecţiona venituri de sute de miliarde de dolari din exporturile de petrol şi gaze într-un fond suveran care să ajute Kremlinul să treacă prin perioadele negre – au fost primele valuri de sancţiunile americane şi europene asupra Rusiei după ce aceasta a anexat Crimeea în 2014.

Cu toate acestea, anii de protejare a economiei contra sancţiunilor şi de construire de rezerve nu au fost suficienţi pentru a apăra economia rusească după invadarea Ucrainei. SUA şi aliaţii săi au îngheţat o mare parte din rezervele de 600 de miliarde de dolari la acumularea cărora politicile lui Oreşkin au ajutat. Cu toate eforturile sale de a găsi un alt vinovat, Rusia nu a reuşit să plătească datorii şi a intrat în incapacitate de plată pentru prima dată într-un secol. Economia nu merge atât de rău pe cât se credea în urma invaziei, dar este încă pe drumul spre una dintre cele mai profunde recesiuni din ultimele decenii.

Văzut ca o persoană politică de categorie mică nu cu mult timp în urmă, Oreşkin apare acum ca mâna dreaptă economică a unui preşedinte aflat în război. „Putin încă are încredere în economiştii noştri”,  apreciază Guriev. Pe măsură ce unii dintre jucătorii puternici de la Kremlin fac eforturi tot mai mari pentru reafirmarea controlului statului asupra economiei, Oreşkin ripostează şi el, până acum cu succes. „Rusia nu va abandona economia de piaţă”, a spus Oreşkin, ca răspuns la întrebările puse de Bloomberg. „Dimpotrivă, se mişcă în direcţia inversă. Iniţiativa privată este acum încurajată în mod special. Acest lucru este remarcat constant de către preşedinte în discursurile sale.” Totuşi, el şi aliaţii săi adoptă din ce în ce mai mult retorica stridentă a criticilor cândva marginali din Rusia ai capitalismului occidental. Oreşkin a asemănat moneda americană cu „un drog folosit pentru a crea dependenţa de întreaga lume”. Aleksey Moiseev, ministrul adjunct al finanţelor în vârstă de 49 de ani şi un alt absolvent al şcolii VTB Capital, a spus că intensitatea sancţiunilor a echivalat cu detonarea unei „bombe nucleare financiare”. Lăsând la o parte retorica, măsurile anticriză luate până acum se apropie în mare măsură de teoria de manual care se bazează pe principiile economice tradiţionale, factorii de decizie politică demontând deja controalele de capital folosite pentru a închide ermetic Rusia după invazie. Acest lucru ar putea să nu fie suficient pentru a se asigura că lasă ceva în urmă. „Ceea ce au făcut în primii ani ai şederii lor la ministerul de finanţe şi la banca centrală a fost deja şters”, a spus Konstantin Sonin, un economist născut la Moscova şi acum cercetător la Universitatea din Chicago, care critică de mult timp politicile lui Putin. „Acum munca lor nu este diferită de munca funcţionarilor bine plătiţi

dintr-un guvern care poartă un război criminal.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.