ŞOC pentru domeniul economic | Venezuela a fost suspendată din Mercosur

Autor: Marian Avram Postat la 06 august 2017 142 afişări

Statele membre ale organizaţiei Mercosur au luat, sâmbătă, decizia de a suspenda Venezuela din organizaţie pe termen nedeterminat, punând şi mai multă presiune asupra preşedintelui Nicolas Maduro pentru a dizolva Adunarea Constituantă şi pentru a restabili ordinea democratică, potrivit Reuters.

Mercosur este o organizaţie economică regională din America de Sud. Decizia a fost anunţată de către miniştrii de Externe din Argentina, Paraguay, Uruguay şi Brazilia după o întâlnire ce a avut loc la Sao Paolo. Aceştia i-au cerut lui Nicolas Maduro să elibereze deţinuţii politici şi să înceapă un proces de tranziţie politică.

”Gata cu tot! Gata cu decesele, gata cu represiunea. Nu e posibil să provoci asemenea torturi oamenilor”, a declarat Aloysio Nunes, ministrul de Externe al Braziliei. Nunes a adăugat că suspendarea Venezuelei din Mercosur nu va afecta cetăţenii de rând.

În acelaşi timp cu anunţul suspendării Venezuelei din Mercosur, la Caracas, Adunarea Constituantă a îndepărtat-o din funcţie pe Luisa Ortega, procurorul de stat ce s-a opus practicilor regimului Maduro.

Tratatul care stă la baza Mercosur nu are nicio prevedere legată de excluderea statelor membre. Venezuela a fost suspendată temporar din organizaţie în luna decembrie a anului trecut pentru nerespectarea reglementărilor blocului economic sud american.

Ricardo Luna, ministrul de Externe din Peru, a declarat că săptămâna viitoare, 14 reprezentanţi ai statelor din America de Sud se vor întâlni la Lima pentru a discuta problema Venezuelei, iar acest grup ar putea deveni un organism permanent de monitorizare.

”Vom analiza mai multe măsuri colective şi individuale pe care ţările noastre le-ar putea lua pentru a confrunta criza”, a adăugat Luna.

Cu toate că deţine una dintre cele mai mare rezerve de petrol din lume, Venezuela se confruntă cu grave probleme economice din cauza inflaţiei galopante şi scăderii preţului petrolului, cetăţenii neavând acces la alimente de bază. Protestele împotriva regimului din Venezuela s-au soldat, din aprilie şi până în prezent, cu peste 120 morţi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MERCOSUR,
VENEZUELA,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.