Soarta ordonantei creditelor in Parlament: ce-a fost si ce va ajunge

Postat la 09 octombrie 2010 6 afişări

Un nou episod al luptei dintre ANPC si banci s-a consumat in aceasta saptamana, prin votarea in Comisia de politica economica a Camerei Deputatilor, condusa de Mihai Tudose (PSD) a nu mai putin de 98 de amendamente la OUG 50 privind transparenta contractelor de credit de consum si ipotecare.

Multe amendamente au starnit indignarea ANPC, initiatorul OUG 50, care a remarcat, de pilda, chichitele din modificarea adusa la art.73, unde textul initial excludea expres din costul total al creditului "alte costuri in afara pretului de achizitie pe care, pentru achizitii de bunuri si servicii, consumatorul este obligat sa il plateasca", devenit dupa amendamente "alte costuri in afara pretului de achizitie pe care, pentru achizitii de bunuri si servicii, consumatorul este obligat sa le plateasca (…) precum si alte costuri care sunt obligatorii conform legii".

Exemplul dovedeste minutiozitatea lobby-ului facut de banci, care in paralel si-au continuat si ofensiva in media, cu Radu Ghetea, seful Asociatiei Romane a Bancilor, vorbind pentru prima data la televiziunea publica despre perspectiva unor falimente pe care aplicarea ordonantei in forma initiala le-ar putea aduce in mediul bancar.

Batalia continua, in aceasta saptamana fiind randul Comisiei de buget-finante din Camera sa discute si sa aduca modificari la text. Viorel Stefan, presedintele acestei comisii, a declarat deja pentru incont.ro ca ARB doreste garantii ca dobanda anuala efectiva (DAE) nu va cobori la creditele aflate deja in derulare, astfel incat discutiile pe marginea OUG 50 se anunta aprinse si in aceasta faza.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/soarta-ordonantei-creditelor-in-parlament-ce-a-fost-si-ce-va-ajunge-7459494
7459494
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.