Situaţie incredibilă: ​Primaria Bucureşti aşteaptă „momentul oportun" să cumpere aparate pentru testare. Doar două dintre cele 19 spitale administrate direct au astfel de echipamente în prezent

Autor: Georgiana Mihalache Postat la 02 aprilie 2020 166 afişări

Situaţie incredibilă: ​Primaria Bucureşti aşteaptă „momentul oportun" să cumpere aparate pentru testare. Doar două dintre cele 19 spitale administrate direct au astfel de echipamente în prezent

Doar două din 19 spitale administrate de Primăria Capitalei prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) au aparate de testare - Spitalul Victor Babeş şi Spitalul Filantropia, primăria alocând fonduri pentru achiziţia de echipamente şi la Matei Balş, spital din subordinea Ministerului Sănătăţii.

Potrivit răspunsului ASSMB la solicitarea ZF, instituţia va cumpăra echipamente dacă spitalele vor solicita, după o analiză „la momentul oportun”.

„Un astfel de echipament costă aproximativ 145.000 lei fără TVA. Dacă vor fi solicitări de la spitale, vom analiza această posibilitate la momentul oportun”, potrivit răspunsului ASSMB.

Administraţia Spitalelor din Bucureşti are 19 unităţi medicale în subordine, printre care se numără şi Spitalul Colentina, transformat în centru care primeşte doar pacienţi cu coronavirus.

„Primăria Capitalei, prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), a răspuns tutoror solicitărilor transmise de spitale, în sensul achiziţionării de aparate de testare”, mai transmit reprenzentanţii ASSMB.

Astfel, la Spitalul Victor Babeş au fost cumpărate două aparate PCR de diagnosticare moleculară, dar şi un aparat care permite o viteză mai mare de testare. Pentru Spitalul Matei Balş primăria Capitalei a alocat fonduri pentru achiziţia a două aparate PCR, iar la Filantropia este un aparat PCR.

„Aceste aparate cresc de opt ori viteza de testare în municipiul Bucureşti. Astfel, dacă până acum se puteau face 120 de teste pe zi, în acest moment, folosind această aparatură de ultimă generaţie, se pot realiza chiar şi peste 900 de teste pe zi”, a mai transmis ASSMB.

În Bucureşti, 60 de cadre medicale sunt infectate cu coronavirus, din informaţiile autorităţilor.

Ministerul Sănătăţii nu a răspuns încă solicitării ZF privind capacitatea de testare la nivel naţional.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.