Situaţie halucinantă pe piaţa chiriilor într-un oraş din Romania. Apartamentele se dau în funcţie de gen, etnie, contra unor servicii, în funcţie de starea civilă sau cariera aleasă

Postat la 19 aprilie 2018 1851 afişări

În Timişoara, chiriaşii trebuie să îndeplinească alte condiţii decât în restul ţării, în vreme ce proprietarii nu mai ştiu în cine să aibă încredere.

Un set de reguli stricte, acceptarea unor vizite inopinate repetate din partea proprietarului, inchirieri in functie de gen, etnie, contra unor servicii, in functie de starea civila sau cariera aleasa – cei care cauta o locuinta de inchiriat in Timisoara se lovesc de tot felul de situatii.

La fel si proprietarii, care nu mai stiu cum sa faca selectia pentru a se asigura ca in casa lor va locui cineva care sa le fie pe plac, cineva care nu ii va lasa cu datorii sau cu locuinta distrusa.

‘Nu mai accept studenti. Am avut chiriasi studenti care nu si-au platit intretinerea timp de un an. Eu nu stau in Timisoara, iar banii de chirie i-au pus pe card, asa ca nu am stiut pana nu m-a sunat administratorul de la bloc. Le-am spus ca vin la Timisoara sa verific si au plecat inainte sa ajung. Au luat si cateva cutii cu parchet laminat cu care urma sa renovez apartamentul‘, ne-a spus Maria, proprietara unui apartament cu 3 camere, din zona Complexului Studentesc din Timisoara.

Din pacate, astfel de intamplari au devenit criterii de departajare, astfel ca unii proprietari fac selectia inca de cand posteaza anuntul. Sunt insa si situatii mai… deosebite.

De cealalta parte, unii proprietari inchiriaza in functie de gen, unor cupluri casatorite, fara copii, angajati in domeniul IT, iar unii merg mai departe si recunosc ca vor sa isi verifice chiriasii din cand sau le impun un set de reguli de conduita bine stabilit, postat chiar pe usa locuintei.

„In urma cu ceva timp am mers cu un cuplu sa vada un apartament, iar proprietarul a pretins ca cei doi sa isi arate mainile, pentru ca el sa se asigure ca poarta verighete. Acesta a tinut ca astfel sa se asigure ca are de-a face cu o pereche casatorita care prezenta, in ochii lui, ceva mai multe garantii„, a povestit pentru opiniatimioarei.ro un agent imobiliar din Timisoara.

„Intr-un alt caz m-am confruntat cu o situatie de-a dreptul hilara. Proprietarul a tinut sa precizeze in anunt, dar mi-a cerut chiar expres sa le povestesc potentialilor clienti ca in vecinatatea blocului in care avea apartamentul se gaseste un frumos loc de joaca pentru copii, insa nu a acceptat niciun client cu copii in casa lui„, a adaugat agentul imobiliar.

Fie ca apeleaza la serviciile unei agentii imobiliare sau cauta pe cont propriu intre sutele de anunturi ale proprietarilor, chriasii Timisoarei afla rapid ca unele lucruri nu sunt asa cum par. Pe internet exista o multime de anunturi false, ale unor agentii imobiliare, asta in conditiile in care oferta de chirii din Timisoara este, de cele mai multe ori, slaba calitativ si foarte scumpa.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.