Situatia din Romania si Ucraina a dus pe pierdere afacerile Volksbank din Europa de Est

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 09 iunie 2011 60 afişări

Divizia grupului austriac Volksbank pentru Europa de Est, Volksbanken International, care va fi cumparata de banca ruseasca Sberbank, a trecut pe pierdere in 2010, din cauza cresterii provizioanelor pentru credite neperformante din Romania si Ucraina.

Volksbanken International (VBI) a raportat o pierdere de 22,4 milioane de euro in 2010, comparativ cu un profit net de 33,3 milioane de euro cu un an in urma, conform bilantului preluat de Bloomberg. Provizioanele de risc au crescut de la 174,6 la 238 de milioane de euro, iar in Romania au fost mai mult decat duble fata de 2010, respectiv 153,5 milioane.

Seful bancii rusesti Sberbank, Gherman Gref, a confirmat marti ca se afla in negocieri pentru o achizitie care sa implice Volksbanken International. Agentia Reuters a relatat marti ca Sberbank ar fi facut o oferta de 700-750 de milioane de euro pentru VBI, mult sub asteptarile OVAG, care spera sa obtina cel putin 1,5 miliarde. Presa austriaca si ruseasca au scris ca Sberbank Rossii, cea mai mare banca ruseasca, detinuta de stat, nu ar dori sa preia si Volksbank Romania, motivul prezentat fiind insa ori lichiditatea mai slaba a pietei romanesti, ori relatiile mai reci ale Romaniei cu Rusia.

Grupul-mama, Oesterreichische Volksbanken AG, a scos la vanzare in decembrie Volksbanken International, spre a rambursa statului austriac ajutorul de 1 miliard de euro primit in 2009 si pentru a scapa de activele cu risc mai mare. Divizia sa Kommunalkredit AG a fost nationalizata inca din 2008 din cauza problemelor financiare, iar grupul nu a platit dobanzi pentru ajutorul primit de la stat, din cauza pierderilor.

Grupul Oesterreichische Volksbanken (OVAG) detine 51% din VBI, restul fiind impartit intre DZ Bank din Germania si Groupe BPCE din Franta. Pe primul trimestru, profitul net grupului a fost de patro ori mai mare decat in aceeasi perioada a lui 2010, la 31,6 milioane de euro, iar tinta de profit pentru 2011 este de pese 100 de milioane de euro.

Volksbank Romania este cea mai mare unitate a VBI, care are afaceri in inca opt tari - Ungaria, Croatia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Serbia si Bosnia. In primul trimestru, activele Volksbank Romania au scazut cu 2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 4,7 miliarde de euro. Activele VBI erau de 13,7 miliarde de euro.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/situatia-din-romania-si-ucraina-a-dus-pe-pierdere-afacerile-volksbank-din-europa-de-est-8327104
8327104
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.