Simina Niculiţă, Colliers: Parcurile de retail sunt noua vedetă a pieţei de retail

Autor: Bogdan Alecu Postat la 05 septembrie 2021 34 afişări

Piaţa de retail a înregistrat livrări limitate în primul semestru din 2021, întrucât contextul pandemiei a declanşat întârzieri în procesul de construcţie.

Simina Niculiţă, Colliers: Parcurile de retail sunt noua vedetă a pieţei de retail

Piaţa de retail a înregistrat livrări limitate în primul semestru din 2021, întrucât contextul pandemiei a declanşat întârzieri în procesul de construcţie. De asemenea, preţurile materialelor de construcţii au crescut vertiginos în ultimele şase luni, ceea ce a dus la o încetinire a dezvoltărilor de retail planificate, mai multe proiecte de dimensiuni medii şi mari urmând să fie deschise pe parcursul a următoarelor câteva trimestre.

În ansamblu, din cei circa 121.000 de metri pătraţi de noi scheme de retail aflate în construcţie, 62% sunt structuri mici, în principal parcuri de retail, potrivit raportului de piaţă Colliers pentru primul semestru din 2021.

Pe o piaţă dominată în prezent de reminiscenţele de după COVID-19, parcurile de retail au devenit mai atragătoare, cu revista de mari dimensiuni favorabile distanţării sociale, facilităţi de parcare şi de tip drive-through, ceea ce le conferă un avantaj în contextul noilor obiceiuri de consum.

O inaugurare importantă în prima jumătate a anului a fost bifată de Fashion House Pallady, al doilea centru de tip outlet din România după Fashion House Militari, ca răspuns la dorinţa bucureştenilor de a avea branduri renumite la preţuri accesibile. Un alt proiect deblocat a fost faza a doua a Colosseum Mall, o galerie comercială de 54.500 de metri pătraţi situată în partea de nord-vest a oraşului, în apropiere de Chitila. De asemenea, în Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, a fost inaugurat proiectul realizat de Prime Kapital, unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori imobiliari din România – Sepsi Value Center are 16.300 de metri pătraţi şi este unul dintre cele mai moderne parcuri de retail din regiune.

„Cheltuielile de consum, care reprezintă în mod natural mai mult de două treimi din PIB, au fost un indicator principal al bunăstării pieţei de retail. Mai mult decât atât, puterea tot mai mare a cheltuielilor online a fost un motor important, în special în timpul crizei COVID-19.“

„Industriile de sport, de bricolaj şi de articole destinate îmbunătăţirii nivelului de trai au înregistrat o creştere fără precedent şi o cerere ridicată pentru un sortiment distinct de produse. De asemenea, şi produsele de uz casnic au prosperat, deoarece tot mai multe persoane şi-au petrecut timpul acasă, vânzările în magazinele de profil fiind cu aproape 10% mai mari decât nivelurile anterioare pandemiei. De asemenea, printre cei mai performanţi retaileri de produse alimentare din România se numără Carrefour, Kaufland, Mega Image şi Profi, însă, potrivit Statista, câştigătorul clasamentului lanţurilor de retail în categoria produselor alimentare în funcţie de cifra de afaceri anuală de anul trecut a fost discounterul german Lidl“, explică Simina Niculiţă, Partner & Head of Retail Agency la Colliers.

La capitolul noutăţi, piaţa românească de retail a înregistrat noi intrări de branduri în 2021, printre care conceptul outlet spaniol Numero Uno şi brandul rusesc de bijuterii Sokolov, care a deschis deja magazine în Bucureşti, Iaşi şi Cluj Napoca. La polul opus, retailerul francez de modă Camaieu şi-a închis magazinele din România, la fel şi din alte locaţii din străinătate, pentru a se concentra pe piaţa internă. În paralel, retailerul polonez de încălţăminte CCC îşi mută din nou atenţia spre Europa de Est, evaluând oportunităţile de a adăuga un nou concept de magazin în România. În plus, consultanţii Colliers se aşteaptă să vadă alte nume noi pe piaţă, precum retailerul irlandez de fast fashion Primark şi alte câteva mărci poloneze noi.

„Printre punctele forte ale României se numără poziţia geografică, ţara având nu doar oraşe şi peisaje frumoase, ci şi o economie puternică, cu proprietăţi de bună calitate şi o cerere în creştere accelerată. Investitorii străini continuă să se arate interesaţi de proprietăţi de retail. De asemenea, investitorii oportunişti şi cu portofolii mai mici ar putea considera că este momentul să se extindă, având în vedere dezvoltarea unor oraşe regionale, zone pe care nu le-au vizat pentru extindere şi unde cererea de parcuri comerciale este acum foarte atractivă. Potenţialii cumpărători vizează parcuri de retail în afara oraşului, deoarece se presupune că clienţii vor dori în continuare să facă cumpărături în locaţii în aer liber, la care se poate ajunge cu maşina, chiar şi după ce măsurile restrictive aplicate în contextul pandemiei de COVID-19 se vor relaxa. În plus, dinamica traficului pietonal în parcurile de retail a fost mai puţin afectată în comparaţie cu marile centre comerciale dominante, consumatorii fiind dispuşi să cheltuiască atunci când vizitează astfel de locaţii“, spune Simina Niculiţă.

Rata de neocupare a crescut în prima jumătate a lui 2021 în toate tipurile de spaţii, centrele comerciale non-dominante înregistrând cea mai importantă creştere, de circa 5-7%, datorită expunerii ridicate la retailul de modă şi restaurant. Consultanţii Colliers notează că prezenţii asupra chiriilor prin renegocieri ar putea rămâne în vigoare în cursul anului 2021, cel puţin până când chiriaşii vor pune în picioare din noi finanţe în formă.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.