Sigur se scumpesc gazele, dar nu acum

Postat la 05 februarie 2011 12 afişări

Declaratia ministrului economiei, Ion Ariton, ca FMI ar fi cerut dereglementarea pietei gazelor si a energiei pentru consumatorii industriali si trecerea la o noua formula de calcul in acest an, a starnit spiritele intr-un mod disproportionat, avand in vedere ca discutia e veche, iar liberalizarea, indiferent de calendarul ei, era de mult in carti.

Cum ideea de dereglementare, adica aducerea preturilor interne la nivelul celor de import, inseamna automat scumpire, ba chiar mai mult decat dublare in cazul gazelor, autoritatile au reactionat imediat ca sa linisteasca opinia publica, dar nu in acelasi sens: secretarul de stat Laszlo Borbely a spus ca Guvernul "respinge categoric liberalizarea de pe o zi pe alta", in timp ce premierul Boc a evitat formularile transante, spunand ca nu Guvernul decide pretul, ci autoritatea de reglementare in domeniul energiei, ANRE.

Dat fiind ca problema este legata natural de restructurarea tuturor companiilor cu capital de stat, este normal ca statul sa amane pe cat posibil momentul unei decizii de recalculare a preturilor; anul trecut, ANRE a anuntat ca va comanda un studiu de impact privind renuntarea la preturile reglementate, iar acum Ministerul Economiei spune ca rezultatele analizei ANRE vor fi prezentate in urmatoarele luni. In orice caz, FMI s-a referit deja indirect la chestiune in ultimul raport despre negocierile cu Romania, din toamna anului trecut, afirmand ca o liberalizare a preturilor la utilitati (subinteleasa acolo ca previzibila pentru 2011) ar contribui la cresterea inflatiei si ca trebuie clasata printre riscurile la adresa tintei de inflatie.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/sigur-se-scumpesc-gazele-dar-nu-acum-7954177
7954177
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.