Shou Chew, şeful TikTok, a rezistat 5 ore în faţa tirului congresului American, care face tot posibilul să interzică aplicaţia. "Nu avem încredere că TikTok va îmbrăţişa vreodată valorile americane”, ”Aplicaţia este un cancer”

Autor: Ştefan Stan Postat la 24 martie 2023 47 afişări

Shou Chew, şeful TikTok, a rezistat 5 ore în faţa tirului congresului American, care face tot posibilul să interzică aplicaţia. "Nu avem încredere că TikTok va îmbrăţişa vreodată valorile americane”, ”Aplicaţia este un cancer”

Shou Zi Chew a primit joi o lovitură bipartizană din partea unei comisii a Congresului, care a ameninţat că va interzice aplicaţia deţinută de chinezi, numind-o "cancer" şi instrument de supraveghere. Directorul executiv al TikTok a declarat însă în faţa unui congres american extrem de ostil că aplicaţia video virală va fi menţinută "liberă de orice manipulare din partea oricărui guvern", în timp ce se străduia să evite o potenţială interdicţie din partea SUA.

TikTok a devenit un punct fierbinte în tensiunile crescânde dintre SUA şi China, unind republicanii şi democraţii de la Washington, care sunt îngrijoraţi că ar putea fi folosită pentru a fura date sensibile din SUA.

Înainte de audiere, Ministerul chinez al Comerţului a atacat cererea SUA ca filiala americană a TikTok să fie separată de proprietarii chinezi.

"Forţarea vânzării TikTok va afecta grav încrederea investitorilor din întreaga lume, inclusiv din China, în ceea ce priveşte investiţiile în Statele Unite", a declarat acesta, adăugând că se va opune "cu fermitate" unei astfel de acţiuni.

Într-o serie de schimburi de replici tensionate la Capitol Hill, care au durat cinci ore, Chew a încercat să abordeze îngrijorarea cu privire la legăturile aplicaţiei de socializare cu compania mamă chineză ByteDance, dar a întâlnit un public sceptic.

"Nu avem încredere că TikTok va îmbrăţişa vreodată valorile americane", a declarat preşedinta republicană a Comisiei pentru energie şi comerţ din Camera Reprezentanţilor, Cathy McMorris Rodgers. "TikTok a ales în mod repetat o cale pentru mai mult control, mai multă supraveghere şi mai multă manipulare. Platforma voastră ar trebui interzisă".

TikTok a luat măsuri pentru a răspunde preocupărilor SUA, cheltuind aproximativ 2 miliarde de dolari pentru un parteneriat cu Oracle, menit să protejeze datele şi conţinutul celor 150 de milioane de utilizatori americani ai săi de influenţa chineză.

"Angajamentul nostru este de a muta datele în Statele Unite pentru a fi stocate pe teritoriul american de către o companie americană supravegheată de personal american", a declarat Chew. "Aşadar, riscul va fi similar cu cel al oricărui guvern care merge la o companie americană pentru a cere date".

Dar Chew s-a confruntat cu suspiciuni evidente din partea politicienilor. "Încă mai cred că guvernul comunist de la Beijing va continua să controleze şi să aibă capacitatea de a influenţa ceea ce faceţi", a declarat Frank Pallone, cel mai important membru democrat al comisiei.

Pe lângă preocupările legate de securitatea naţională, legislatorii au mai susţinut că aplicaţia nu avea procese de moderare adecvate şi că nu era sigură pentru copii, fiind descrisă de unul dintre ei ca un "cancer, precum fentanilul, un alt export al Chinei, care provoacă dependenţă şi moarte".

Audierea are loc într-un moment critic pentru TikTok. Luna aceasta, democraţii şi republicanii din Senat au introdus un proiect de lege susţinut de Casa Albă care ar da administraţiei puterea de a interzice aplicaţiile chinezeşti care reprezintă ameninţări la adresa securităţii, inclusiv TikTok.

Mark Warner, preşedintele democrat al comitetului select al Senatului pentru informaţii, care a fost unul dintre principalii susţinători ai proiectului de lege, a declarat după audiere că Chew nu a spus "nimic" pentru a linişti temerile că TikTok ar fi la cheremul Partidului Comunist Chinez.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sua,
declaratii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.