Shoppingul viitorului: online vs. offline, mall vs. stradal. Cine câştigă? Mallurile vor rămâne principala destinaţie de cumpărături a românilor, iar comerţul viitorului va fi un mix de online şi offline

Autor: Cristina Roşca Postat la 31 martie 2021 68 afişări

Centrele comerciale şi mallurile vor rămâne în viitor principala destinaţie de cumpărături a românilor, deşi pandemia a dus la o scădere importantă a traficului acestora în 2020 şi la început de 2021.

Shoppingul viitorului: online vs. offline, mall vs. stradal. Cine câştigă? Mallurile vor rămâne principala destinaţie de cumpărături a românilor, iar comerţul viitorului va fi un mix de online şi offline

Centrele comerciale şi mallurile vor rămâne în viitor principala destinaţie de cumpărături a românilor, deşi pandemia a dus la o scădere importantă a traficului acestora în 2020 şi la început de 2021. Totuşi, analiştii sunt de părere că România nu are dezvoltat conceptul de comerţ stradal şi nu e pregătită încă să facă asta, procesul fiind mult mai îndelungat şi complex şi necesitând o colaborare între mediul privat şi stat. Pentru acest lucru stau dovadă zecile sau sutele de spaţii stradale goale care îşi caută chiriaşi.

„Am parcurs deja un an sub semnul pandemiei, un an solicitant, care şi-a pus amprenta asupra vieţii noastre de zi cu zi. Au alternat însă perioadele în care traficul de vizitatori în ansamblurile mixed-use Palas Iaşi şi Iulius Town Timişoara şi în reţeaua Iulius Mall – din Iaşi, Cluj-Napoca şi Suceava – a fost mai scăzut cu cele în care a fost la nivelul unui an obişnuit, fluctuaţie care a fost dictată de evoluţia pandemiei în fiecare oraş în parte şi de restricţiile impuse“, spun repre­zentanţii dezvoltatorului imobiliar Iulius Group, deţinut de Iulian Dascălu.

La nivelul anului trecut, scăderea traficului de vizitatori indoor a fost între 10 şi 30%, însă ea a fost compensată parţial de creşterea interesului pentru funcţiunile outdoor, care reprezintă o componentă solidă a proiectelor.

„O parte dintre chiriaşii noştri din zona HoReCa, ale căror restaurante, cafenele, bistro-uri au deschidere către grădini, şi-au adaptat spaţiile outdoor pentru a atrage publicul pentru o perioadă cât mai lungă, chiar şi în anotimpul rece. A fost o gură de oxigen pentru o industrie pe care o considerăm cea mai afectată şi pentru care restricţiile continuă, ameninţând puternic business-urile, mai ales cele locale, în lipsa unui sprijin real.“

Gianluca Martora, CEO-ul Winmarkt România, grup prezent pe piaţa imobiliară locală cu 14 centre comerciale şi o clădire de birouri, spunea recent că retailul de proximitate, comerţul stradal şi centrele comerciale amplasate în inima oraşelor au fost mai puţin afectate de restricţiile impuse şi astfel au suferit scăderi mai mici ale traficului.

El adaugă că centrele comerciale amplasate în oraş, cum e cazul Winmarkt, au permis cumpărătorilor să ajungă repede la shopping.

“Desigur, am văzut că oamenii care au vizitat centrele noastre comerciale au făcut cumpărături mai ţintit şi au fost mai atenţi la buget. Lunile în care au fost promoţii în magazine au fost cele mai bune în termeni de trafic şi vânzări pentru chiriaşii noştri. De asemenea, clienţii vin în grupuri mai mici, cumpărăturile fiind realizate de un singur membru al familiei sau de mai puţini ca înainte.“

Reprezentanţii Iulius precizează că în ceea ce priveşte comportamentul „consumatorului de mall“, reducerea vizitelor a fost compensată de creşterea bugetului pentru cumpărături, mai ales pentru anumite segmente al căror nivel de atracţie a crescut în pandemie, cum sunt home&deco, sport, electronice, bijuterii etc. Experienţa de shopping continuă să fie determinantă, pentru că publicul preferă să testeze, să probeze, să simtă materialul. Iar atunci când vine la shopping, clientul ştie ce îşi doreşte şi are un buget definit.

Şi Gianluca Martora crede că experienţa offline nu va dispărea nici pe viitor şi nu va putea fi 100% înlocuită de shoppingul online, în special în oraşele medii unde mediul virtual nu a câştigat atât de mult teren, dar nu numai. De altfel, şi retailerii – fie ei de modă, mobilă, electroIT sau cosmetice – spun că viitorul este omnichannel, chair dacă online-ul a câştigat rapid teren în pandemie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
mall,
viitor,
offline,
online,
cumparaturi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.