Sfârşitul unei ere. Anunţul făcut de ”regele birourilor” din România

Autor: Bogdan Alecu Postat la 10 februarie 2020 242 afişări

Sfârşitul unei ere. Anunţul făcut de ”regele birourilor” din România

Fondatorul fondului de investiţii Globalworth şi-a vândut toate acţiunile pe care le deţine miliardarului ceh Radovan Vitek, care ajunge astfel unul dintre cei mai mari proprietari de birouri din România.

Miliardarul ceh Radovan Vitek a devenit al treilea cel mai mare acţionar al Globalworth, prin achiziţia portofoliului de acţiuni direct de la Ioannis Papalekas, CEO-ul şi fondatorul companiei, care iese astfel din acţionariatul fondului de investiţii, dar păstrează funcţia de conducere. Pentru pa­che­tul de acţiuni CPI Property Group a plătit circa 280 mil. euro.

Tot ieri a mai vândut şi Dimitris Raptis, CEO-ul adjunct al Globalworth, 40% din acţiunile pe care le deţine, iar Eli Alroy, director nonexecutiv al companiei, a vândut întreg portofoliul de 1,1 mil. acţiuni.

Dezvoltatorul ceh controlat de miliardarul Radovan Vitek mai are în portofoliu şapte proiecte în România, dintre care cinci în Bucureşti, toate din domeniul rezidenţial în stadiu de proiect şi două în Iaşi, dintre care unul este Felicia Shopping City.

Ioannis Papalekas a ajuns în 20 ani unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa imobiliară românească. El şi-a început acti­vitatea la sfârşitul anilor ’90 - începutul anilor 2000, prin închirierea unor apartamente din zona Bulevardului Unirii. Apoi a dat lovitura cu construcţia şi vânzarea unui sediu de birouri pentru Bancpost, parte a grupului EFG.

În continuare, principalul acţionar al Globalworth sunt sud-africanii de la Growthpoint Properties, cu 29,4% din acţiuni, urmaţi de dezvoltatorul german Aroundtown cu 21,9% şi CPI Property Group cu 16,8%.

Al patrulea cel mai mare acţionar este fondul de investiţii israelian Altshuler Group cu 6,2%, iar pe locul al cincilea este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Dacă anul acesta în acţionariat au intrat cehii, anul trecut Aroundtown SA, cu sediul central în Luxemburg, cea mai mare companie imobiliară din Germania şi a patra cea mai mare din Europa, şi-a dublat procentul deţinut din acţiunile Globalworth şi a ajuns să deţină aproape 22% din acţiunile celui mai mare proprietar de birouri din România şi Polonia. Spre comparaţie, la nivelul lunii martie, când au intrat în acţionariat, au cumpărat iniţial un pachet de 11,8%.

Aroundtown are un portofoliu evaluat la peste 13 miliarde de euro şi 6,6 milioane de metri pătraţi de proprietăţi imobiliare. Din portofoliul nemţilor 56% din portofoliu reprezintă birourile, urmat de 28% hoteluri, 10% logistică şi 6% retail. Dezvoltatorul german deţine cele mai multe proprietăţi în Berlin (20% din portofoliu), Munchen şi Frankfurt.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.