Sfârşitul unei epoci: americanii de la Franklin Templeton anunţă că “după o atentă analiză” pleacă de la Fondul Proprietatea după 15 ani de administrare. Momentul, când Bursa de la Bucureşti traversează o perioadă de scăderi abrupte

Autor: Liviu Popescu Postat la 29 noiembrie 2024 42 afişări

Sfârşitul unei epoci: americanii de la Franklin Templeton anunţă că “după o atentă analiză” pleacă de la Fondul Proprietatea după 15 ani de administrare. Momentul, când Bursa de la Bucureşti traversează o perioadă de scăderi abrupte

Americanii de la Franklin Templeton, cei care au administrat Fondul Proprietatea în ultimii ani, au anunţat că nu vor participa la demersul de depunere a unui mandat pentru administrarea Fondului Proprietatea, o surpriză majoră dată fiind vechimea acestora la cârma fondului.

„Franklin Templeton International Services S.À R.L. („Franklin Templeton” sau „firma”), Managerul Fondului şi Administratorul Unic al Fondului Proprietatea („Fondul”), anunţă că, după o atentă analiză, a luat decizia de a nu participa la procesul de selecţie în curs pentru Administratorul de Fonduri de Investiţii Alternative al Fondului Proprietatea. Prin urmare, firma nu va transmite un răspuns la cererea de oferte (RFP) către consultantul de selecţie, Deutsche Numis. 

Fondul Proprietatea a fost înfiinţat în anul 2005 pentru a despăgubi românii ale căror proprietăţi au fost confiscate în timpul regimului comunist. Franklin Templeton a fost selectat să administreze Fondul în 2009, în urma unui proces competitiv de selecţie, şi a fost numit oficial manager al Fondului şi administrator unic în cadrul unei adunări a acţionarilor Fondului din septembrie 2010.  

Valorificând vasta expertiză în investiţii a Franklin Templeton, Fondul a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011 şi pe Specialist Fund Market al London Stock Exchange în aprilie 2015.

Sub conducerea şi administrarea Franklin Templeton în ultimii 14 ani, Fondul Proprietatea a fost un susţinător ferm al drepturilor acţionarilor minoritari, sprijinind activ îmbunătăţirea guvernanţei corporative, transparenţei şi responsabilităţii în companiile de stat. Aceste eforturi au generat o valoare substanţială pentru acţionarii Fondului şi pentru coacţionarii companiilor din portofoliu.

Printre principalele realizări şi contribuţii la economia şi piaţa de capital din România se numără:

  • Randament total pentru acţionari[1] de 983% pentru acţiunile Fondului şi 313% pentru Valoarea Activului Net (VAN) în lei, respectiv 632% şi 184% în USD, de la listarea Fondului la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011 până la 31 martie 2024[2]. Randamentul preţului acţiunilor în USD a depăşit performanţele principalilor indici globali, regionali şi locali, inclusiv, dar fără a se limita la, indicii MSCI ACWI, S&P500, STOXX Europe 600, MSCI Emerging Markets şi indicii Bursei de Valori Bucureşti.
  • 1,5 miliarde USD de noi investiţii străine de portofoliu în România
  • Aproximativ 50 de tranzacţii în valoare totală de 4,3 miliarde USD, inclusiv listarea istorică a Hidroelectrica S.A., a treia ca mărime pe o bursă din Europa Centrală, cea mai mare din România şi cel mai mare IPO din Europa în 2023.
  • Peste 7 miliarde USD returnaţi acţionarilor Fondului prin dividende, returnări de capital şi răscumpărări de acţiuni.
  • Creşterea vizibilităţii şi viabilităţii României ca destinaţie de investiţii în rândul acţionarilor naţionali şi internaţionali prin 6.200 de întâlniri cu investitorii instituţionali, 2.200 de teleconferinţe şi peste 260 de roadshow-uri, evenimente şi conferinţe dedicate zilelor investitorilor.

Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Romania şi Manager de portofoliu al Fondului Proprietatea, a declarat: „Franklin Templeton este deosebit de mândru de succesele obţinute de Fondul Proprietatea sub administrarea noastră şi de rolul esenţial pe care l-a avut în dezvoltarea pieţei de capital din România. Expertiza, dedicarea şi rezilienţa echipei noastre din Bucureşti au fost cruciale în deblocarea unei valori semnificative pentru toate părţile implicate. Deşi nu vom participa la actualul proces de selecţie, rămânem angajaţi în continuarea succesului Fondului şi explorarea oportunităţilor de dezvoltare ulterioară a pieţei de capital din România.”

Manraj Sekhon, CIO al Templeton Global Investments, a adăugat: „Prin colaborarea pe termen lung dintre Franklin Templeton, în calitate de administrator al Fondului Proprietatea, şi alţi parteneri importanţi, Fondul s-a dovedit a fi o poveste de succes  remarcabilă pentru România. Fondul, care a reunit liderii României, factorii de decizie politică, participanţii la piaţa de capital şi cetăţenii, cu investitori din întreaga lume, a fost un proiect de referinţă care a oferit valoare superioară şi durabilă pe termen lung. Credem cu adevărat că acesta reprezintă un model atractiv pentru multe ţări la nivel global.”

Franklin Templeton rămâne dedicat administrării Fondului. În plus, va continua să sprijine dezvoltarea pieţei româneşti şi îşi menţine deschiderea de a valorifica experienţa şi capacităţile echipei din Bucureşti, susţinute de organizaţia globală.

În final, Franklin Templeton doreşte sa îşi exprime recunoştinţa pentru sprijinul şi colaborarea continuă tuturor partenerilor, inclusiv acţionarilor Fondului, Guvernului României, altor co-acţionari ai companiilor din portofoliu, Comitetului Reprezentanţilor, Bursei de Valori Bucureşti, Autorităţii de Supraveghere Financiară şi altor diverşi colaboratori din România”, transmite Franklin Templeton.


[1] Sursa: Bloomberg

[2] Sfârşitul ultimului mandat de doi ani

Vedeţi aici comunicatul integral dat publicităţii vineri seara.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Franklin Templeton,
Fondul Proprietatea

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.